Bilim İnsanları Iron Man'in Kalbine Benzer Bir Teknoloji Üzerinde Çalışıyor - Haberler - indir.com

Bilim İnsanları Iron Man'in Kalbine Benzer Bir Teknoloji Üzerinde Çalışıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-07 21:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Iron Man karakteri Demir Adam lakabıyla da bilinen Marvel'in en bilindik karakterlerinden biridir. Bildiğiniz üzere bu karakteri filmde hayatta tutan yapay bir kalp vardı. Bilim insanları bu düşünceden yola çıkarak Iron Man'in kalbi gibi ark reaktörüne benzer bir etkiye sahip olması beklenen yenilikçi biyouyumlu pompa üzerinde çalışmalar yapıyor. Söz konusu bu cihazın istenildiği gibi çalışması halinde kalp hastalığıolan kişiler uzun yıllar boyunca sağlıklı yaşamlarına devam edecekler: 

Marvel çizgi romanlarında 50 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Iron Man karakteri, Robert Downey Jr. ile beyaz perdede de kendine yer buldu ve 2008 yılında vizyona giren ilk Iron Man filminden 2019 yılında vizyona giren Avengers: Endgame filmine kadar 11 yıl boyunca sinema dünyasının en popüler karakterlerinden biri olmayı başardı. Karakterin orijinal hikayesini birçok kişi biliyor ancak bilmeyenler ya da unutanlar için bir hatırlatma yapmak gerekirse; Tony Stark, Afganistan'daki bir silah testi sırasında teröristlerce kaçırılır. Kaçırma girişimi esnasında yakınında bir bomba patlar ve göğsüne pek çok şarapnel parçası isabet eder. Tony Stark, şarapnellerin kalbine ulaşmasını engellemek için özünde bir elektromıknatıs olan ark reaktörünü icat eder.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’ne (CDC) göre her yıl, 17 milyon insan kardiyovasküler hastalıklar kaynaklı olarak hayatını kaybediyor. Peki bu kayıpları önlemek için ark reaktörü ya da benzeri bir cihaz kullanmak mümkün mü? 

Tony Stark, göğsünde bulunan şarapnellerin kalbine ulaşmasını engellemek ve Iron Man zırhına güç veren ark reaktörünü icat ederken paladyum ve rodyum kullanıyordu. Fakat Iron Man 2 filmini seyredenler hatırlayacaktır ki bu iki element Tony’nin ağır metal zehirlenmesi yaşamasına neden olmuştu. Buna karşın Tony, ark reaktörü için yeni bir element sentezlemişti. Yani gerçek hayatta bir ark reaktörü geliştirebilmek için önce buna uygun bir element keşfetmek ya da sentezlemek gerekiyor. Tüm bunlara rağmen, gerçek dünyanın da Iron Man'den çok uzakta olmadığını söylemek mümkün. Dünyanın ilk kalp pili 1972 yılında bir hastanın kalbine takıldığında, içerisinde plütonyum-238 adı verilen bir radyoaktif element bulunuyordu.

Fakat pil, enerji üretmek için bir zincirleme reaksiyon gerçekleştiremediği için bir mini nükleer reaktör olduğunu söylemek mümkün. Yine de plütonyum-238, Tony Stark’ın ağır metal zehirlenmesi sorununa benzer şekilde nükleer atık sorununa sahip olduğundan yerini lityum pillere bıraktı. Bununla beraber Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışmalarına devam eden bir ekip, geçtiğimiz ay Science Translational Medicine’de yayınlanan bir makalelerinde kalp yetmezliği olan insanlara tıpkı ark reaktörünün Tony Stark’ı hayatta tuttuğu gibi yıllarca destek sağlayacak bir yenilikçi biyouyumlu pompa geliştirmekte olduklarını açıkladılar. Söz konusu biyouyumlu pompanın, kalp hastalığı olanlar için gerçek dünyanın ark reaktörü olabileceği söyleniyor. Bilim adamlarının konu üzerine yapmış oldukları çalışmalar sonucunda sağlık alanında adeta bir devrim yaratılacağı düşünülüyor. Yakın zamanda daha net bilgiler gelmesi bekleniyor. 





PAYLAŞ