Bilim insanları hafızayı çizmenin yolunu buldu! - Haberler - indir.com

Bilim insanları hafızayı çizmenin yolunu buldu!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-20 18:40:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Teknoloji

Hafızanızdaki şeylerin çizilebileceğini söyleseler inanır mıydınız? Eğer cevabınız "HAYIR" ise bu yazımızda fikrinizi tamamen değiştireceğiz. Kanada'nın Toronto Scarborough Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir makine hafızanızı resme dökebiliyor. Bu üniversitedeki nörologlar, elektroensefalografi (EEG) verilerine makine öğrenme tekniği uygulayarak bu cihazı geliştirdiler.

Bilim insanları hafızayı çizmenin yolunu buldu!

Dünyayı heyecanlandıran bu haber, Kanada'da ki bir üniversitede gerçekleştirildi. BBC'nin haberine göre, nörologlar, elektroensefalografi verilerine otomatik öğrenmek tekniği uygulayarak hafızanızdaki yüzleri resme dökebiliyor. Araştırmayı yöneten kişi olan Prof. Dr. Adrian Nestor, "Bu çalışmadaki yenilik, EEG verileri ve otomatik öğrenme tekniğini kullanarak katılımcının görsel deneyiminin tahmini bir temsilini yeniden yaratmak" şeklinde açıklama yaptı. Nestor, gönüllü katılımcıların kafasına yerleştirilen bir EEG'in verilerine ışık tutulduğunu belirtti. Diğer nörologlara danıştığında, kimsenin Nestor'a ihtimal vermediğini belirtti. Bu bilimsel çalışma emniyet güçleri tarafından kullanılabilir. Herhangi bir suça karışmış iki kişiden birini yakalarlarsa eğer diğerinin yüzünü hemen bulabilirler. Nestor, bu yaptıkları çalışmanın insan zihninin çizileceğini yani insanların düşüncülerini bir nevi okunabileceğini kanıtladı.

IKEA mobilya kurulumunu robotlara yaptıracakIKEA mobilya kurulumunu robotlara yaptıracak

İlerleyen zamanlarda bu teknik ve cihaz geliştirilerek, bilim-kurgu filmlerindeki gibi insan zihni okuyan bir alet geliştirilebilir. Bu cihaz birçok alanda kullanılabilir. Nestor, kendisine ihtimal verilmediğini şöyle açıklıyor, "Nestor bana geldiğinde ona bunun zor olacağını ama deneyebileceğimizi söyledim. Sonuçta o kazandı, ben kaybettim. Teknik gayet iyi çalışıyor" diyor. Aslında bize söylense bizde muhtemelen bu projeye olanak vermeyiz. Fakat Nestor, gerekli araştırmalar yaparak ve yardım alarak bir cihaz oluşturmuş ve bu cihaza gerekli teknikleri tanıtarak işe yarar hale getirmiş. Gerçekten ileri teknoloji diyebileceğimiz bu cihaz, insanların hafızasındaki bir yüzü çizebiliyor. Bu cihaz geliştirilerek belki hiçbir bilim adamının açıklayamadığı ve uzun süredir üzerinde çalışılmasına rağmen bir türlü gizeminin çözülemediği rüyalarımıza da açıklık getirilebilir. Daha önce rüyalarımızı çizebileceğini ve rahatça hatırlamamızı sağlayacak bir cihaz çıkartılacağı konuşuluyordu fakat bu projeden haber gelmediğine göre muhtemelen çöp olmuştur.

Fakat bu cihazın oldukça iyi çalıştığını düşünürsek, ilerleyen zamanlarda rüyalarımızı çizebilir. Gerçekten bu karanlık dünya hakkında bilgimiz olabilir. Çünkü rüyalarımızda gördüğümüz o kadar ilginç olaylar oluyor ki bunları uyandıktan sonra da izleyebilsek gerçekten muhteşem olurdu. İlerleyen zamanlarda bu araştırmanın detaylarını göreceğiz.


Robot Sophia Türkiye'de!Robot Sophia Türkiye'de!
ASELSAN 'Robocop Mehmetçik' projesi geliştiriyor!ASELSAN 'Robocop Mehmetçik' projesi geliştiriyor!
Robot Sophia ikinci dilini konuşamadı!Robot Sophia ikinci dilini konuşamadı!

PAYLAŞ