Bilim insanları

Bilim insanları "Eşim ve Kayınvalidem" isimli optik illüzyonun arkasındaki sır perdesini araladı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-24 11:05:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

Güney Avustralya Üniversite ile Flinders Üniversitesi bilim insanlarının ortak yürüttüğü çalışmada, "Eşim ve Kayınvalidem" isimli görselde görüntülenen genç ve yaşlı kadını algıma şeklinin ona bakan insanların yaş aralığı ile ilgili olduğunu buldu. Yapılan araştırmanın sonucu Scientific Reports isimli dergide yayınlandı. Dergide yer alan bilgiye göre Yüz algılama tekniğine dayanan görsele bakan insanların bazıları o görselde genç bir kadını görürken bazıları da yaşlı bir kadını görüyor. Bu görme nedeni ise resme bakan insanların yaşı. Bilim insanlarına göre yaşlı insanlar bu görselde burnu büyük yaşlı bir kadını görürken, resme bakan genç insanlar ise genç ve güzel bir kadın resmi görmekte. 

Bilim insanları araştırmalarını bir deney yaparak somutlaştırdı

Yapılan araştırma ve deneyler sonucu 393'ü Amerikalı insan olmak üzere toplamda 22 ülkede yaşı 18 ile 68 arasında olan insanlar deneye tabii tutuldu. Toplamda 666 kişinin katıldığı deneyde 30 yaşın altında bulunan insanların çoğunluğu görselde ki kadını genç olarak görürken, 30 yaşın üzerinde olan insanların büyük çoğunluğu ise görselde ki kadını yaşlı bir kadın olarak görüyor. 

Görsel ilk olarak Almanya'da paylaşıldı

İlk defa 1888 yılında Almayna'da bir kartpostal üzerinde yayınlanan Eşim ve Kayınvalidem görseli, 1915 yılında İngiliz karikatür ustası William Ely Hill tarafından kendi yorumuyla tekrardan sunulmuştu. 1930 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri'nde Edwin Bornig bir makale yayınlayarak görseli makalesinde kullandı. Bu makaleden sonra ise görsel, okul kitaplarında en iyi optik ilizyon örneklerinden birisi olarak yaygın bir şekilde kullanıldı ve işlendi. 

 

 





PAYLAŞ