Bakanlık kripto para borsası hakkında açıklama yaptı - Haberler - indir.com

Bakanlık kripto para borsası hakkında açıklama yaptı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-02 14:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Kripto Para

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapıla açıklamayla beraber Bakanlığın kripto paralara yönelik yapılan çalışmalar gerçekleştirildiği duyuruldu. Kripto para işlemlerine karşı yapılacak ek vergi uygulaması çok yakında uygulanabilir. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bitcoin, Ethereum gibi kripto para birimleri hakkında herkesi ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Bakanlık tarafından yapılan bu açıklama, ülkemizdeki kripto para yatırımcıları tarafından olumsuz bir gelişme olarak değerlendirildi.  Yapılan açıklamada, “Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygılar biz de paylaşıyoruz.” deniliyor. Kripto paralara yönelik yapılan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında Merkez Bankası, BDDK, SPK ve ilgili olan diğer kurumlarla beraber iş birliği içerisinde çalışmalar yürüttüğü dile getirildi. 

Sanal varlıklara ve kripto paralara vergi gelebilirSanal varlıklara ve kripto paralara vergi gelebilir

Şu am için kripto paralar ile ilgili ne gibi bir değişikliğin yapıldığı bilinmiyor. Devlet, kripto paralara yönelik olarak yapılan diğer ülkelerdeki vergi sistemlerini değerlendiriyor ve Türkiye'nin sistemine uyarlamak için çalışmalar yapıyor. Ülkemizde şu an için kripto para işlemleri uygulanmıyor ancak yakın zamanda uygulanabilir. 

Kripto para kullanımında Türkiye dördüncü sırada

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan araştırmalara bakıldığında dünyada en çok kripto para kullanan ülkeler sırasında dördüncü sırada Türkiye yer alıyor. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada.

Kripto paralara uygulanan vergiler

Dünyada yaklaşık olarak 15 ülkede kripto para kullanımına vergi uygulanırken Türkiye dahil olmak üzere diğer ülkelerde de herhangi bir vergi uygulanmıyor. Güney Kore geçtiğimiz hafta aldığı kararla kripto paralara vergi uygulama kararı aldı. Güney Kore, 2022 yılında yürürlüğe girecek değişikliklere göre kripto para alım satımlarıyla 2,5 milyon wondan (2.260 dolar) daha fazla kazanç elde etmek isteyen kişilerin kazançları üzerinden yüzde 20 oranında vergi alınacak. 

Almanya’da elinizde kripto paraları bir yıl geçmeden al sat yaparsanız ve elde etmiş olduğunuz kar 600 euro'yu geçerse orantılı bir şekilde artan bu gelir vergisi politikası uygulanıyor. İngiltere'de satışlardan elde edilen karın yüzde 10'u Estonya’da yüzde 20’si, Bulgaristan'da yüzde 10’u, Norveç’te yüzde 25’i sermaye kazancı vergisine tabi tutuluyor. ABD'de ise kripto paralara yönelik olarak karmaşık bir vergi sistemi uygulanıyor. Bunların kullanım amacına, elde tutulan gün sayısına ve miktarına bağlı olarak yüzde 0 ile yüzde 37 arasında gelir vergisi sistemi uygulanıyor. Japonya'da kripto paradan elde edilen gelir 1,95 milyon yenden az ise yüzde 5,40 milyon yenden fazla ise yüzde 45 oranında vergi uygulanıyor. Bu bilgilere ek bir de yüzde 10’luk ek vergi uygulanıyor. En yüksek vergiyi Japonya uyguluyor.


Kripto paralar Google ve Samsung tarafından kabul görülebilirKripto paralar Google ve Samsung tarafından kabul görülebilir
Türkiye kripto para kullanımında dördüncü sıradaTürkiye kripto para kullanımında dördüncü sırada
Paycell ile kripto para alıp satılabilecekPaycell ile kripto para alıp satılabilecek

PAYLAŞ