Avrupa Lightning kablonun sonunu Type-C ile getiriyor! - Haberler - indir.com

Avrupa Lightning kablonun sonunu Type-C ile getiriyor!

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-03 15:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Akıllı Telefonlar

Avrupa Lightning portu için beklenen karar geldi. Parlamento, mobil cihazlarda tek tip kablo kullanılması için ilk resmi kararı yayınladı. Bu kapsamda Lightning portunun sonunu getirecek olan Type-C bağlantısına geçiş kararı ile alakalı detaylar belli oldu. Teknolojinin gelişmesi ile beraber her alanda genişim ve yenilik görmeye devam ediyoruz. Özellikle kablosuz cihaz ve teknolojinin yaygınlaşması ile beraber artık her ihtiyaç kablosuz bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Özellikle akıllı telefonların şarj noktasında çeşitli girişlere sahip olması birçok kablo gereksinimine sebep oluyor. Günümüzde güncel olarak baktığımız zaman ise mobil cihazlarda en yoğun olarak üç farklı tipte kablonun kullanıldığı görüyoruz.

Lightning yerine Type-C’ye geçiş yapılacak

Microsoft Surface Pro İçin USB Type-C MüjdesiMicrosoft Surface Pro İçin USB Type-C Müjdesi

Piyasada bildiğiniz gibi Apple modellerinde Lightning girişi kullanılıyor. Apple dışında tüm diğer cihazlar ise micro USB kullanıyor. Ayrıca bazı modellerde ise USB Type-C portlarını görüyoruz. Bu çeşitlilik çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Bu kapsamda ciddi bir kablo kalabalığı da ortaya çıkıyor. Bu kapsamda ise Avrupa Birliği, elektronik atıkların azalması adına yeni bir adım atmaya karar verdi. Şarj kablolarının tek tip olması gerektiği ve bu noktada cihazların eski kablolara olan gereksiniminin azalması hedefleniyor. Hafta içinde Avrupa Birliği, parlamentosunda bu gereklilik üzerine oturuldu ve 40 red oya karşılık 582 kabul oy çıktı.

Konu hakkında ilerleyen dönemlerde en geç Temmuz ayına kadar Avrupa Komisyonu’nun bir kanun taslağı hazırlaması bekleniyor. Ayrıca kablo ve adaptör atıklarının azaltılması için de çalışmalar devam ediliyor. Bu kapsamda kablosuz şarj sistemlerinin verimliliğinin de masaya yatırılması bekleniyor. Tek tip bir kablo cinsine resmi geçiş belli olurken bu kapsamda USB-Tpye C olması bekleniyor. Bu karar resmi olarak aktif olursa, yeni nesil iPhone cihazlarda Type-C görebiliriz.


Yeni iPhone'larda USB Type-C OlabilirYeni iPhone'larda USB Type-C Olabilir
Tanıtımı yapılan Samsung SelfieType nedir?Tanıtımı yapılan Samsung SelfieType nedir?

PAYLAŞ