Avrupa Komisyonu'nun Google verdiği ceza akıllı telefon pazarındaki ucuz telefonları ortadan kaldırabilir - Haberler - indir.com

Avrupa Komisyonu'nun Google verdiği ceza akıllı telefon pazarındaki ucuz telefonları ortadan kaldırabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-07-20 16:45:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Donanım

2015 yılında Google'ı inceleme altına alan Avrupa Birliği Komisyonu, Google'ın Android işletim sistemi hakkında son sözünü dün söyledi. Brüksel'de gerçekleşen bir toplantı sonucu Avrupa Birliği Komisyunu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Google'ın 4.3 milyar Euro'luk para cezasına çarptırıldığını belirtti. Avrupa Birliği Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager'ın yaptığı açıklamaya göre Google, 2011 yılından bu yana Avrupa Birliği'nin rekabet kurallarına uymadan kafasına göre hareket ettiğini ve bunu kötüye kullandığını söyledi.

Google telefon geliştiricilerine ve operatörlere baskı mı uyguluyor?

Avrupa Birliği Komisyonu'nun yaptığı açıklamaya göre Google'ın akıllı telefon üreten firmalarla yaptığı anlaşmalarda üreticileri Google'ın kendi programlarını koyma zorunluluğunu gösterdiğini ileri sürdüler. Cezanın temeline bakıldığı zaman ise Google kendi uygulamaları olan Google Chrome ve Google'ın arama motorunu kullanma zorunluluğu koşmasından ötürü. Komisyonun ettiği iddiaya göre Google mobil internet trafiğinin kendi tarafından yönlendirilmesini oluşturmak için operatörlere ve akıllı telefon üretimi yapan firmalara baskı uyguluyor. Uyguladığı baskı ve zaman zaman da teşviklerle Android işletim sistemine sahip cihazlara kendi arama motorunu kullandırtıyor.

Android işletim sistemi cihazlara ne olacak

Avrupa Birliği Konseyi'nin Google verdiği ceza sonu Android işletim sistemi cihazların akıbeti hakkında herkes merak ediyor. Komisyon Google'a bir de ikinci seçenek sunarak 90 gün içerisinde para cezası ödemeden firmalara kurduğu baskıları geri çekmesini isteyerek, hangi firma hangi internet tarayıcısını kullanmak istiyorsa onu kullanmasını öneriyor. Bu karar karşısında ise hatasını kabul etmeyen Google, alınan karara itiraz edeceğini açıkladı. Google bu davayı temyiz makamına taşıyarak uzun bir yıllar sürecek bir dava haline çevirecek. Uzmanların ise söylediklerine göre bu dava komisyon haklı çıksa bile en erken 2020 yılında sonlanacak.

Android işletim sistemi cihazlarda değişiklikler olabilir

Şayet komisyon haklı çıkarsa ve Google baskısını geri çekmek zorunda kalırsa Android işletim sisteminde bazı değişikliklere gidilecektir. Bunlardan en başta gelen değişiklik, Android işletim sistemi cihaz aldığımız zaman önden yüklü olan uygulamaların kaldırılması. Bugün bakıldığı zaman Google'a ayrı ayrı para kazandıran 11 adet farklı Android işletim sisteminde yüklü uygulama mevcut. Bu uygulamalardan en önde geleni ve Google en çok para kazandıranı tabikide Google Chrome. Onun arkasından YouTube uygulamasının reklamları ve Drive uygulaması geliyor. Bu uygulamalar Google ayda 2 Dolar karşılığında 100 GB depolama alanı satarak şirkete epey bir para kazandırıyor.





PAYLAŞ