Avrupa Birliği'nin yeni düzenlemesine Google'dan ilginç uyarı! - Haberler - indir.com

Avrupa Birliği'nin yeni düzenlemesine Google'dan ilginç uyarı!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-19 15:05:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Donanım

Avrupa Birliği tarafından üzerinde çalışmaların sürdürüldüğü telif hakkı yönergesi ile ilgili Google'dan ilginç bir çıkış geldi. Google mevcut düzenleme ile ilgili farklı bir konuya dikkat çekti. 

Google şirketine Avrupa Birliği'nden şok ceza!

Google şirketine Avrupa Birliği'nden şok ceza!Google şirketine Avrupa Birliği'nden şok ceza!

Geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde Avrupa Parlamentosu’nda yapılan görüşmeler neticesinde telif hakkı yönergesi adıyla yeni bir taslak hazırlanmıştı. Onaylanan bu taslak, internette yeni bir dönem başlatabilecek kapasitede olurken bu düzenlemenin yasalaşmaması ve onaylanmaması adına Google tarafından yeni bir açıklama daha yapıldı.

Google açıklamaları arka arkaya geliyor

Google yaptığı açıklamada, mevcut düzenlemenin onaylanması halinde yaşanacaklara dair farklı vurgular yaparken bu iki farklı kurumu karşı karşıya getiren durumun nasıl sonuçlanacağı ise şimdiden merak edilmeye başlandı.

Google tepkisi farklı oldu

Google tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamalarda telif hakkı yönergesi kapsamında onaylanması öngörülen 11. maddenin ciddi sorunlar yaratacağı belirtildi. 11. madde kapsamında yayıncıların içeriklerin belirli bölümleri adına lisans ücreti talep etmesi hakkı sağlanıyor. 

4,3 Milyar avro ceza yiyen Google'dan ilk açıklama geldi! 

Google ise bu düzenlemenin onaylanması halinde ya lisans ücreti ödemek zorunda kalacağını ya da hiçbir şekilde telif hakkı içeren içeriklere yer vermeyeceğini söylüyor. Özellikle haberlerden küçük bir parçanın gösterilmemesi halinde arama sonuç sayfalarının tamamen boş kalacağını söyleyen Google paylaştığı bir ekran görüntüsü ile de düzenlemenin sonuçlarını somut bir şekilde gösterdi. Google tarafından paylaşılan o dikkat çekici görsel ise şöyle;

Görselden de görüleceği üzere Google arama sonuçlarında herhangi bir içerik olmaksızın sadece bağlantılara yer veriyor. Bu durumun Avrupa Parlamentosu’nda nasıl yer bulacağı ve düzenlemeler ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı ise şu an için bilinmiyor.

Geçtiğimiz dönemlerde de Avrupa Parlamentosu’ndaki taslağın yayınlanması ile birlikte farklı açıklamalarda bulunan Google, yönergenin yasalaşması halinde Google News gibi pek çok serviste ciddi bir kullanıcı kaybı yaşanacağı ve bu nedenle de mevcut yasanın ciddi zararlar yaratabileceğini ifade etmişti.

Avrupa Birliği tasarısı 2021’de aktif olabilir

Önümüzdeki aylarda yapılacak oylamalar ile birlikte tasarının yasalaşıp yasallaşmayacağı belli olacak. En son Mart ayında yapılacak son oylama ile birlikte hakkında kesin kararın verileceği tasarı, onaylanması halinde 2021 yılı itibariyle geçerli olacak ve tüm Avrupa birliği ülkeleri mevcut düzenlemeyi yasalarına uyarlayarak yürürlüğe koyacak. Fakat Google sistemini çok ciddi şekilde etkileyecek düzenlemenin tüm oylamaları ve görüşmelerinin zorlu  geçmesi ve Google cephesinden baskıların daha da arttırılması bekleniyor.

Google reklam veren siyasetçilerin kimliklerini açıklayacak! 


Avrupa Birliği'nin Google'a ceza uygulamasının ardından Android ücretli olabilirAvrupa Birliği'nin Google'a ceza uygulamasının ardından Android ücretli olabilir

PAYLAŞ