Avrupa Birliği: Teknoloji Devleri de Vergilendirilmeli - Haberler - indir.com

Avrupa Birliği: Teknoloji Devleri de Vergilendirilmeli

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 52 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-27 18:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknoloji gündeminin en çok dikkat çeken konularından bir de bugün itibariyle teknoloji şirketlerinin vergilendirme istediği. Şöyle ki AB Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager teknoloji şirketlerinin de tıpkı diğer şirketler gibi vergilendirilmesi gerektiği hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanlığına adaylığını açıklayan komisyonun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, teknoloji şirketlerinin de diğer şirketler gibi vergilendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Teknoloji devleri vergilendiriliyor mu?

Margrethe Vestager, Avrupa Parlamentosu seçimleri için oy kullanmak üzere Danimarka’nın başkenti Kopenhag'a geldi. Vestager'in bu ziyareti esnasında Kopenhag'ki tarihi belediye binasında oyunu kullandı. Vestager, oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından ise çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Vestager'a, Google ve Facebook gibi teknoloji devlerinin nasıl vergilendirme sistemine tabi tutulması ile ilgili bir soru soruldu. Vestager sorulan soruya şu şekilde yanıt verdi; "Diğer şirketler gibi vergi ödemeliler. İş arkadaşım Pierre Moscovici’nin yaptığı araştırmaya göre, dijital şirketler ortalama yüzde 9 vergi ödüyor. Oysa diğer tüm şirketler Avrupa’da ortalama yüzde 23 vergi ödüyor. Bu adil bir rekabet değil ve değişmesi gerek" dedi. Vestager'a yazılım devi Google şirketine içinde bulunduğumuzda son dönemlerde art arda rekabet karşıtı uygulamaları sebebiyle çok sayıda para cezaları verilme konusu hatırlatıldı. Margrethe Vestager, bu hatırlatmanın üzerine konu ile ilgili olumlu gelişmeler ile karşı karşıya geldiklerinin bilgisini verdi. 

Teknoloji devi Google'ın artık arama sonuçlarında çıktıklarının altını çizen Margrethe Vestager, söz konusu şirketin bir rakibinin de eldeedilen sonuçlarda yer aldıkları hakkında söylemlerde bulundu. Margrethe Vestager, Türkiye'nin AB'ye tam üye olma süreci ile ilgili ise zamanı geldiği taktirde Türkiye'nin de elbette ki AB'nin sağlam parçalarından biri olmasını ümit ettiğinin bilgisini verdi. Söz konusu konu ile ilgili yürütülen müzakerenin zorlu bir süreç olduğunu ve Türk tarafının da gideceği yolları belirleme ve nasıl ilerleyeceği konusundaki derin düşünceleri hakkında da açıklamalarda bulunan Margrethe Vestager, "Tahminim hala uzun bir yol var" ifadelerini kullandı. 

Teknoloji devlerinin üretimleri ile ilgili vergilendirme sisteminin gelmesi şu an için gündemi en çok meşgul eden konular arasında yerini alıyor. Bugüne kadar herhangi bir vergilendirme sistemine tabi tutulmayan Google, Facebook ve buna benzer daha bir çok dev teknoloji şirketi gelecek yenilikler sebebiyle vergilendirilecek mi? Bu sorunun yanıtı ile ilgili henüz resmi olarak bir açıklama söz konusu olmadı. Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager konu ile ilgili düşüncelerini açıkladı. Margrethe Vestager, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerininde de belirli bir sistem doğrultusunda vergilendirilmesi gerektiğini dile getirirken bunun yanı sıra aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye girme süreci ile ilgili de düşüncelerini paylaştı. Teknoloji sektöründe yaşanan inişli çıkışlı şu günlerde devlerin vergi sistemi ile karşı karşıya kalacak olması da onların adına kötü olsa da adaletli rekabet açısından oldukça önemli bir adım olacak. Her şirket gibi teknoloji devleri de belirli bir sistem ile vergilendirilerek devlete bir miktar para ödeyecek. 

 

 





PAYLAŞ