Avrupa Birliği Apple Hakkında İnceleme Başlattı - Haberler - indir.com

Avrupa Birliği Apple Hakkında İnceleme Başlattı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-06 12:02:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Spotify'in yaptığı şikayet nedeniyle, Avrupa Birliği Apple'ı inceleme altına alıyor!

Spotify'nin Apple hakkında yapmış olduğu iddialar nedeniyle Avrupa Birliği'nin inceleme başlatması, Spotify'nin iddialarında haklı gerekçeler olduğunu da kanıtlıyor. The Financial Times’ta bugün yayınlanan habere göre, Apple rekabete aykırı uygulamalarda bulunması sebebiyle inceleme altına giriyor. 

Spotify'dan Apple'a büyük suçlama!Spotify'dan Apple'a büyük suçlama!

Geçtiğimiz aylarda Spotify'in kurucusu Daniel Ek, Apple'ın uygulama mağazasında uyguladığı kuralların diğer markalarla haksız rekabete yol açtığını gerekçesiyle Avrupa Birliği'ne şikayette bulunmuştu.  Apple'ın uygulama mağazasında, App Store üzerinden yapılan uygulama içi ödemelerden yüzde 30 pay aldığını ve bu durumun, diğer müzik marketi uygulamalarının Apple'ın kendi müzik servisi olan AppMusic' karşı fiyatta dezavantaj yarattığını savunmuştu. Avrupa Birliği ise konu hakkında detaylı incelemenin bir kaç hafta içerisinde başlatılacağını duyurdu.

Spotify, Apple Music'i 2'ye katlamış durumda

Taraflardan Henüz Bir Açıklama Gelmedi

Bu konuyla ilgili olarak geçtiğimiz dönem reddeden Apple, inceleme başlatılacağı haberine karşı da kayıtsız kaldı. Son habere karşı ise Spotify'den daha herhangi bir açıklama gelmedi. Spotify'in hamlesinin nedenin ise finansal motivasyonlar ile ilgili olduğu düşünülüyor. Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda Apple, Spotify ile AirPlay ve Siri entegrasyonu için görüşmeler yaptığını ve yakın zamanda bu entegrelerin yazılıma ekleneceği açıklamıştı.

App Store'daki geliştiriciler ise, abonelik gelirlerinin sadece ilk yılında yüzde 30'unun Apple'a aktarıldığını bu payın sonrasındaki senelerde yüzde 15'lik bir dilime düştüğünü açıklamıştı. Ancak bu durum sadece direk App Store üzerinden başlatılan abonelikler için geçerli olan bir durum. Fakat mobil kullanımlarda Apple'ın site içi yönlendirmelere izin vermediği ve direk App Store'a da aktardığı bir gerçek. Yine de bu durum kullanıcıların bilgisayar üzerinden aboneliklerini engelleyen bir durum oluşturmuyor.

Spotify Apple'ın Safari Tarayıcısından Kaldırıldı!

Avrupa Birliği'nin Apple hakkında başlatacağı incelemenin, Spotify'a istediği sonucu verip vermeyeceği hakkında şuan bir şey söylemek ise doğru olmaz. Ancak Apple'ın abonelikler üzerinden aldığı payın aşağıya çekilmesi ya da cihazların üçüncü servislere açılması da muhtemel seçenekler arasında. Bu durum kullanıcılar için büyük bir avantaj sağlasa da, servis gelirlerini arttırmaya çalışan Apple için ise bilançolarında ciddi bir düşüş yaratarak zarar verebilir.


İlgili uygulamalar
Spotify ve Netflix Şifrelerini Satan Kişi YakalandıSpotify ve Netflix Şifrelerini Satan Kişi Yakalandı
Android ve iOS'te En İyi Spotify İpuçları Nelerdir?Android ve iOS'te En İyi Spotify İpuçları Nelerdir?

PAYLAŞ