Aşırı ısınan dizüstü bilgisayarın ısınma sorunu nasıl giderilir? - Haberler - indir.com

Aşırı ısınan dizüstü bilgisayarın ısınma sorunu nasıl giderilir?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 5 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-02-02 12:00:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Donanım

Dizüstü bilgisayarlar her zamankinden daha güçlü ve kompakt hale geldi. CPU performansındaki keskin bir artış, daha ince kasalar, artan işlemciler, güçlü ekran kartları ve daha yüksek çözünürlüklerde daha büyük ekranlar beraberinde bazı sorunları da getirebiliyor. Bu doğrultuda yaşanan en büyük problem ise dizüstü bilgisayarların aşırı ısınma sorunu. 

Macbook Isınma Sorunu Nasıl Çözülür?

iPhone Aşırı Isınma Sorunları ve ÇözümleriiPhone Aşırı Isınma Sorunları ve Çözümleri

Bilgisayarlardaki aşırı ısınma sorunu

Dizüstü bilgisayarınız için en büyük tehlike, sıvı teması dışında aşırı ısınmadır. Bu ısınma, donanım arızasına ve kalıcı hasara neden olabilir. Isınmaya çok farklı problemler yol açabileceği gibi bilgisayarınızın gerçek sıcaklık değerlerini ölçmek için öncelikli olarak araç kullanmanız gerekir.  HWMonitor gibi bir araç kullanarak ilk olarak bilgisayarınızın ısısını ölçmeniz önerilir. Daha sonrasında ise bu soruna yönelik çözümler üzerinde çalışabilirsiniz. HWMonitor uygulamasını aşağıdaki bağlantı üzerinden indirebilirsiniz.

HWMonitor indir - Windows - Sistem Sıcaklığı Ölçme Programı

Aşırı ısınmanın sebebi: yetersiz soğutma

Aşırı ısınma en büyük nedenlerinden bir tanesi yetersiz soğutmadır. Özellikle işlemcinin soğutulabilmesi adına oluşturulmuş olan fan sisteminin tıkanması, tozlar nedeniyle bu bölümlerdeki soğutma işleminin olması gerektiği gibi olmaması ısınmayı tetikler. Bu tür problemlerde bu ızgaraların temizlenmesi ve termal ile işlemcinin hızlı bir şekilde soğuması sağlanmalıdır. 

Nintendo Switch'in ısınma ve bükülme sorunu

Soğutma yollarını temizleyin

Dizüstü bilgisayarınız aşırı ısınırken yapmanız gereken ilk ve en önemli şey, CPU ve grafik kartına soğutma sağlayan fanları temizlemektir. Buralarda zamanla onları yavaşlatan ve hava akışını engelleyen toz ve kir tabakaları oluşur. Bu parçalara erişmek ve bunları temizlemek ısınma sorununuzu ortadan kaldırabilir.  

Dizüstü bilgisayarı sert ve düz bir yüzeyde tutun

Dizüstü bilgisayarların aşırı ısınmasındaki bir diğer sebep ise yanlış kullanımdır. Battaniye, yastık ya da diz üzerinde kullanılabilen bilgisayarlar doğru bir şekilde kullanılmadığı gibi soğutma sisteminin doğru bir şekilde çalışmaması nedeniyle aşırı ısınabilir. Bu nedenle dizüstü bilgisayarların sert ve düz bir yüzey üzerinde kullanılması gerekmektedir. Battaniye ya da dizde dahi kullanılacak olsa bu düzenin sağlanması gerekmektedir. Bunun için dizüstü bilgisayar masalarını kullanmanız gerekebilir.

Dizüstü soğutucu alma

Özellikle zaman içerisinde donanımların eskiyebileceği göz önünde bulundurulduğunda, soğutucu yeterli gelmeyebilir. Bilgisayarınızın ısınma sorunu çözebilmek adına ek soğutma seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Bilgisayar ile uyumlu ve iyi bir performans sağlayacak soğutucu almanız çoğu zaman ısınma problemlerini ortadan kaldıracaktır. 

PS 4'ün ısınmasını engelleme yolları

Potansiyel yazılım düzeltmeleri

Tüm bu donanımsal ve yanlış kullanımlara bağlı olarak bilgisayarınızdaki yazılım hataları ve virüs gibi zararlılar nedeniyle de aşırı ısınma yaşanabilir. Bilgisayarınızın arka planında yapılan çalışmalar bilginiz dahilinde olmayabileceği gibi bu tip yoğun çalışma bilgisayarın sürekli çalışmasına ve ısınmasına neden olabilir. Bu nedenle bilgisayarınızın virüssüz ve stabil bir şekilde çalıştığından emin olmanız da ısınma problemlerinin giderilmesinde etkili olacaktır. 

Laptop Fanı Sesi İçin Yapabileceğiniz Çözümler 


İlgili uygulamalar
Macbook Isınma Sorunu Nasıl Çözülür?Macbook Isınma Sorunu Nasıl Çözülür?

PAYLAŞ