ARM yeni işlemci ve GPU çekirdeklerini duyurdu - Haberler - indir.com

ARM yeni işlemci ve GPU çekirdeklerini duyurdu

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-26 17:30:01
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

İşlemci pazarının önde gelen şirketlerinden olan ARM, Apple’ın A Serisi yongalarından Qualcomm’un Snapdragon yongalarına kadar bütün mobil işlemcilerde yer alacak yeni GPU ve işlemci çekirdeklerini duyurdu.

Yonga pazarının önemli şirketlerinden olan ARM aslına bakacak olursanız teknik olarak Apple'ın da, Qualcomm'un da MediaTek'in de ürettiği işlemcilerin altyapısını geliştiren bir şirket. Tüm işlemciler şirketin oluşturduğu mimari üzerine şekilleniyor. Bu alanda yeni bir teknolji geliştiren şirket bugün ARMv9 mimarisi üzerinde şekillenen yeni Cortex-X2, Cortex-A710 ve Cortex-A510 GPU ve işlemci çekirdeklerini duyurdu.

ARM işlemcili ilk Mac için geri sayım başladıARM işlemcili ilk Mac için geri sayım başladı

Geçtiğimiz son 10 sene içinde üretilen tüm işlemcilerin ARM8 tabanlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu açıdan baktığımızda ARMv9 mimarisinin önemli bir adım olduğunu da söyleyebiliriz. Konuyla ilgili olarak şirketin yaptığı açıklamalara göre ARMv9, yeni nesil mobil platformlara performans ve verimlilik iyileştirmeleri sunacak.

ARM, ARMv9 altyapısı ile yeni bir dönem başlatıyor

Yeni Cortex-X2 işlemci alt yapısı geçtiğimiz seneki Cortex-X1'in güncellenmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. ARM yaptığı açıklamalarda yeni çekirdeğin genel performans oranın yüzde 16, makine öğrenimi ve yapay zeka konusunda ise yüzde 100 performans artışı sunduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra şirket Cortex-A78'in yerine gelen Cortex-A710 de genel performansta yüzde 10, verimlilikte yüzde 30, yapay zeka konusunda ise yüzde 100 artış da vadediyor.

Google ve Microsoft yetkilileri NVIDIA ve ARM anlaşmasını değerlendirdi

Cortex-A510 ise Cortex-A55'in yerini alacak yeni nesil işlemci çekirdeği olarak karşımıza çıkıyor. Özellikleriyle dikkat çeken çekirdeğin en büyük performans artışlarının bu çekirdek olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Şirkere göre Cortex-A510 çekirdeği genel performansta yüzde 35, yapay zekada yüzde 300, verimlilikte ise yüzde 20’lik bir artış sunuyor. Şirket bu çekirdeğin özellikle amiral gemisi işlemcilerde verimlilik odaklı çekirdekler olarak yer alacağını ve güçlü bir performans artışı sunacağını düşünüyor.

Yeni çekirdeklere ek olarak şirket yeni grafik çekirdeklerini de duyurdu. ARM yaptığı açıklamalara göre Mali-G710 çekirdeği bugüne kadar akıllı telefonlar için geliştirilen en güçlü GPU. Hem performans, hem de verimlilikte yüzde 20 artış sağlayacak olan bu çekirdek makine öğrenimi konusunda yine yüzde 35 artış vadediyor.

Buna ek olarak G610, G510 ve G310 GPU modelleri de yeni GPU çekirdekileri olarak karşımıza çıkıyor. Mali-G610, amiral gemisi Mali-G710 ile aynı özellik setine sahipken amiral gemisinin bir alt kademesinde yer alan akıllı telefonları hedefliyor. 

Orta segment modellerde karşımıza çıkacak olan Mali-G510, diğer modellere göre yüzde 100 makine öğrenimi, yüzde 22 verimlilik artışı ile birlikte iki kat daha iyi grafik performansına sunuyor. Giriş segment modellerde göreceğimiz Mali-G310  ise Vulkan grafikleriyle 4,5 kat, Android kullanıcı arayüzü içerik oluşturmada 2 kat performans artışı sunuyor.

 Yeni işlemci ve GPU çekirdeklerini ise ilk kez hangi işlemcide ve ne zaman göreceğimiz ise henüz bilinmiyor.

 


NVDIA ARM'nin satın alınmasına itiraz ediyorNVDIA ARM'nin satın alınmasına itiraz ediyor

PAYLAŞ