AR (Arttırılmış gerçeklik) nedir? - Haberler - indir.com

AR (Arttırılmış gerçeklik) nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-20 10:43:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Hayatımıza girdiği andan itibaren popülerliğini koruyan ve birçok sektörde kullanılan artırılmış gerçeklik teknolojisi hakkında merak edilen konular vardır. Özellikle son yıllarda artırılmış gerçeklik faktörünün yayılmaya başlandığı görülüyor.  Reklam, eğlence, oyun, mobilya, kıyafet ve ilaç sektöründe yer alan büyük şirketler tarafından kullanılan AR teknolojisi, gelecek yıllarda belki de insanların en çok işine yarayacak olan bir teknoloji olacak. Şu anda oyun sektöründe birçok şirket VR ve AR teknolojilerini kullanmaya başladı. Bununla beraber Nike ve IKEA gibi dünya çağındaki dev olan şirketlerin ürünlerini de denemeniz için resmi uygulamalar vardır. 

Artırılmış gerçeklik nedir?

Artırılmış gerçeklik, herhangi bir objeyi sanal olarak ve üç boyutlu şekilde bir mekana ya da bir alan yerleştirilen gerçek dünya teknolojisi olarak adlandırılıyor. Bu teknoloji sayesinde kullanıcı aslında gerçek dünyada baktığı yerde olmayan fakat nesneyi oraya yerleştirip görmesi sağlanıyor. Oyun sektöründe de kullanılan artırılmış gerçeklik kavramı sayesinde oyunculara gerçekçi bir deneyim sunuluyor. Alışveriş sektöründe de kullanılan artırılmış gerçeklik teknolojisi ile beraber internet üzerinden alışveriş yaparken satın almak istediğiniz bir ürünün, evinizde ya da ofisinizde koymak istediğiniz yerde nasıl duracağını bilmiyorsanız, o objeyi telefonunuzun kamerasından oradaymış gibi görüp daha kolay bir şekilde karar vermeniz daha da kolay olacaktır. 

Artırılmış gerçeklik nasıl çalışır?

Artırılmış gerçeklik, daha önce de dile getirdiğimiz gibi akıllı cep telefon üzerinden kullanabileceğiniz bir sanal obje yerleştirme teknolojisidir. Söz konusu bu teknoloji sayesinde dijital veriler tarafından oluşturulan canlı bir çevrede sesler, görüntüler  ve hareketli objeler görmek mümkündür. Artırılmış gerçeklik uygulamalarında iki farklı tür bulunuyor. Bunlar; 

- İşaretleme temelli uygulamalar

- Konum temelli uygulamalar

Bu uygulama gruplarından ilki cep telefonunuzun kamerasını kullanarak resim tanılama işlemi gerçekleştiriyor ve telefonunuzun ekranına sanal bir resim gösterilmesini sağlıyor. Konum temelli olan artırılmış gerçeklik uygulamaları ise yakınınızda mekanları öğrenmek için GPS teknolojisini kullanarak size özel bir rota sunuyor. 

En iyi 10 artırılmış gerçeklik uygulaması

- Houzz

- IKEA Place

- YouCam Makeup

- GIPHY World

- Google Lens

- Instagram

- ROAR

- Augment

- Snapchat

- Wanna Kicks

Houzz

Evinizde baştan tasarlarken en iyi yardımcınız olacak olan Houzz, iç mimar görevi üstleniyor. Houzz uygulaması sayesinde seçtiğiniz mobilyaları artırılmış gerçeklik sayesinde evinizin istediğini yerinde görüntüleyerek bu görüntülere göre bir tasarım elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra aynı zamanda genel olarak ev tasarımları bulabilir ve evinizi bu tasarımlara göre düzenleyebilirsiniz. 

IKEA Place

Geliştiriciliği Inter IKEA Systems B.V. tarafından yapılan IKEA Place mobil uygulaması akıllı cihazınızda 69 MB'lık bir alan kaplıyor. Ev dekorasyonu hakkında kullanabileceğiniz diğer uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkan IKEA Place uygulaması, IKEA'nın kendi ürünlerini barındıran son derece kaliteli bir uygulamadır. Uygulama ile beraber AR ile uyumlu olan mobilyaları evinizin herhangi bir köşesinde deneyerek dilediğiniz siparişi verebilirsiniz. Uygulama dünya çapında kullanılıyor olsa da ülkemizde pek de popüler değildir. 

YouCam Makeup

Perfect Mobile Corp. tarafından geliştirilen YouCam Makeup uygulaması, ev dekorasyonundan uzaklaşan bir uygulamadır. YouCam uygulamasının artırılmış gerçeklik versiyonu ile tasarlanan bu uygulama ile beraber tüm markaların kozmetik ürünlerini yüzünüzde deneyerek kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz. Hatta öyle ki uygulama ile beraber çene ve burun düzeltmeleri de yaparak eğlenebilirsiniz. 

GIPHY World

Giphy, Inc. tarafından geliştirilen GIPHY World uygulamasında yer alan canlı emojiler, stickerlar ile oldukça eğlenceli ve renkli bir deneyim yaşamanın tadını çıkaracaksınız. Bu uygulama ile beraber hareketli GIF dosyaları ve AR teknolojisi birleştirilmiş olup fotoğraf ve videoları kanvaslara dönüştürerek 3 boyutlu içerikler elde etmeniz sağlanıyor. 

Google Lens

Adından da anlayacağınız üzere Google tarafından geliştirilen Google Lens, şu an için artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı efektif uygulamadır. Şöyle ki uygulamada kameranızı yabancı dilde bir tabelaya çevirdiğiniz anda tabelanın çevirisini anında görebiliyorsunuz. Bilmediğiniz bir obje, hayvan veya bitkiyi yine kameraya göstererek onun ne olduğunu öğrenebiliyorsunuz.





PAYLAŞ