Apple'ın M1'e sahip yeni bilgisayarlar neler sunuyor? - Haberler - indir.com

Apple'ın M1'e sahip yeni bilgisayarlar neler sunuyor?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-06 09:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple'ın bir süredir adından söz ettiren Intel ile ayrılığı nihayet gerçekleşti. Yeni MacBook ve Mac Mini bilgisayarlarında Apple, kendi işlemci sistemi olan Silicon M1'i kullandı. Bilgisayar dünyasında adeta bir devrim niteliğinde olan Apple M1 işlemciler ne gibi yenilikler sunacak? Apple, Mac modellerinde kullanmayı tercih ettiği teknoloji, yazılım ve donanım pek de değişkenlik gösteren bir durum değildir. 2020 yılının Haziran ayında ise Apple, Intel işlemcileri kullanmayı bırakacaklarını ve yeni Apple Mac modellerinin Apple Silicon M1 işlemciler ile çıkacağını dile getirmişti.

Silicon M1 işlemci nedir, nereden çıktı?

Yeni Apple Silicon M1, ARM tabanlı 5 nm mimari ile üretilen ve 16 milyar transistör içeren bir işlemci olarak adlandırılan Silicon M1, 8 çekirdeğe sahip olup Apple'a göre "dünyanın en hızlı bilgisayar işlemcisi çekirdeklerine" sahip. Aslına bakmak gerekirse M1 işlemci, Apple'ın ilk olarak geliştirdiği bir işlemci değil. Çünkü ilk iPad modellerinden bugüne kadar şirket, kendi işlemcileri üzerinde zaten çalışıyordu. Ancak bu işlemciler tabletlerde ve telefonlarda kullanılıyor, Mac'ler için Intel veya sınırlı sayıda bilgisayar için AMD ile anlaşma yapılıyordu. Ancak artık Apple, topkı iPad ve iPhone'larda oluğu gibi Mac'lerde de kendi ürettiği işlemcileri kullanacak. 

Apple Watch için bataryaya sorununu çözecek bir özellik yoldaApple Watch için bataryaya sorununu çözecek bir özellik yolda

Silicon M1 işlemcili yeni Apple Mac modeller ile gelecek yenilikler

Oyun performansı artacak.

MacBook Air modellerinin ekran çözünürlüğü iyileşecek.

Uygulamalar daha hızlı çalışacak.

Yeni modeller daha iyi pil ömrü sunacak.

Thunderbolt 3, yerini USB 4’e bırakıyor.

Yeni MacBook Air modelleri fansız tasarım ile geliyor.

Oyun performansı artacak

Apple Mac modellerinin ve genel olarak ise macOS sisteminin en kötü olduğu konulardan biri oyundur. Ancak M1 işlemciler ile beraber bu durum biraz da olsa değişecek gibi gözüküyor. Konuyla ilgili olarak yapılan testlere göre Shadow of the Tomb Raider oyunu, Mac Mini modelinde M1 işlemci sayesinde %400’lük bir performans artışı gösteriyor. Yine Shadow of the Tomb Raider, MacBook Air ve Pro modellerinde 3 kat daha hızlı çalışma özelliğine sahip olacak. Mac modellerin oyun alanında kendini göstermesiyle beraber geliştiriciler için adeta yeni bir fırsat kapısı aralanıyor. 

Macbook Air modellerinin ekran çözünürlüğü iyileşecek

MacBook Pro modelleri ile karşılaştırıldığında MacBook Air adlı ürünlerin gerçekten de Pro'nun yanında kötü kaldığını söylemek mümkündür. 2018 Air modellerinden bu yana ekran iyileştirilmeleri yapılıyor olsa da yine de kontrastı kötü ayarlanmış olan ve renkleri de düzgün olmayan MacBook Air ekranları, Pro modellerin yanında kendini belli ediyor. 

Uygulamalar daha hızlı çalışacak

Yeni Apple'ların tanıtımında bahsedildiği üzere M1 işlemci sistemine sahip olan yeni modeller, MacBook Air, Pro ve iMac modellerde Intel işlemcili versiyonlara göre 3 kata kadar daha fazla işlemci performansı ve 5 kata kadar daha fazla grafik performansı gösteriyor. Bu noktada ise önemli olan kadar kelimesidir. Bu durum uygulamada veya modellerde bu farklar 3 ve 5 kat olmayacak gibi gözüküyor. Gözle görülür farklar deneyimlemek mümkün olacaktır. 

Yeni modeller daha iyi pil ömrü sunacak

M1 işlemcili Apple Mac modeller hakkında en çok konuşulan konulardan biri de bu modellerin sunacağı daha iyi bir pil performansı oluyor. MacBook Air modelinin pil ömrünün internette WiFi ile yapılan gezinti testinin sonucunda yeni M1 işlemci ile 11 saatten 15 saate çıktığı gözlemleniyor. MacBook Pro modeli ile beraber aynı testte pil ömrü M1 işlemci sistemi ile 10 saatten 17 saate çıkartıyor. Apple bu testleri M1'e özel olarak güncellenen Safari tarayıcısıyla gerçekleştiriyor.

Thunderbolt 3, yerini USB 4’e bırakıyor

Thunderbolt bir süredir Apple'ın kullandığı bir giriş sistemidir. Fakat söz konusu bu giriş pek yaygın olmaması sebebiyle Apple için pek de performans sağlamış değildir. Durum böyle olunca da Apple yeni M1 işlemci ile beraber USB 4'ün de gücünden ve uyumluluğundan faydalanmak istiyor. Bu sebeple hemen olmasa da zaman içerisinde Thunderbolt 3’ün tamamen kaldırıldığını görmek mümkün. 

 


Apple Music, 2020'nin en popüler listesini açıkladıApple Music, 2020'nin en popüler listesini açıkladı
Apple'a yeni bir tazminat davası açıldıApple'a yeni bir tazminat davası açıldı
Apple'ın Avrupa'da başı dertteApple'ın Avrupa'da başı dertte

PAYLAŞ