Apple'ın eski iPhone'lar için ödeyeceği tazminat bedeli belli oldu - Haberler - indir.com

Apple'ın eski iPhone'lar için ödeyeceği tazminat bedeli belli oldu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-20 18:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Ekosisteminin yeniliğini korumak için eski iPhone modellerini bilerek yavaşlattığı gerekçesiyle dava açılan Apple’ın kullanıcılarına ödeyeceği tazminat tutarı belli oldu.

ABD merkezli teknoloji devi Apple’ın eski cihazlarını yavaşlattığı günümüzde neredeyse herkes tarafından bilinen bir gerçek. Eski cihazların sağlıklı çalışmasını sağlamak için bunu yaptığını ileri süren şirket bu iddiaların doğruluğunu geçtiğimiz sene kabul etmişti. Apple’ın bu uygulamasına ABD’de “batterygate” deniyor. Geçtiğimiz sene bu nedenle büyük bir soruşturma geçiren şirketin kullanıcılarına tazminat ödemesine karar verilmişti. Bugün ise geçmişte açılan bir soruşturma sonuçlandı ve Apple’ın kullanıcılara ödemeyeceği tazminat bedeli belli oldu. Gelen son bilgilere göre Apple eski telefonlarını yavaşlattığı için iPhone kullanıcılarına toplamda 113 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Apple, iPhone'ları Yavaşlatmadan Önce Haber Verecek

Apple’ın battergate uygulaması ilk kez 2017 senesinde gündeme gelmişti. Olayın açığa çıkmasıyla birlikte Apple dünya genelindeki kullanıcılarının tepkisini çekmişti. Tepkilerin artmasıyla birlikte ise ABD'nin Arizona, Arkansas ve Indiana eyaletlerindeki yetkili kurumlar konuyla ilgili soruşturma başlatmışlardı. Dün itibarıyla sonuçlanan bu soruşturmalarda Apple, haksız bulundu. Kullanıcılarına tazminat ödemeyi kabul eden Apple ayrıca kullanıcılarına daha şeffaf olmak içinde yasal taahhüt verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Arizona Başsavcısı Mark Brnovich teknoloji şirketlerinin ürettiği ürünler hakkında kullanıcılarına tüm gerçekleri anlatmaları gerektiğinin altını çizerek bu soruşturmanın sadece Apple’a yönelik olmadığını ve farklı şirketler içinde benzer yaptırımların uygulanacağına dair tüketicilere söz verdi.

Apple’ın battergate uygulamasından aldığı tek cezada bu değil. Dün itibariyle 113 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalan şirket geçtiğimiz Mart ayında aynı konu yüzünden 500 milyon dolar cezayla karşı karşıya kalmıştı. Üstelik bu soruşturmadan kısa bir süre sonra aynı mesele yüzünden Fransa’da da yargılanan Apple 25 milyon dolara mahkum edilmişti.

2018 senesinde radikal bir kararla yayımladığı iOS güncellemesinde kullanıcıların pil ömrüyle ilgili bilgi sahibi olmasını sağlayan Apple’ın bu hamlesi cezadan kaçmasına yetmedi. Görünen o ki teknoloji şirketlerinin ileride daha büyük yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için kullanıcılarına daha şeffaf olmaları ve şirket politikalarında bazı düzenlemeler yapmaları gerekiyor. Teknoloji şirketlerinin bu kapsamda nasıl önlemler alacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.

 





PAYLAŞ