Apple'dan Netflix, Spotify gibi uygulamalara yeni kayıt imkanı - Haberler - indir.com

Apple'dan Netflix, Spotify gibi uygulamalara yeni kayıt imkanı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-02 17:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Apple, okuma veya izleme gibi çeşitli hizmetler sunan uygulamalar için küçük fakat bir o kadar da dikkat çekici bir değişiklik yapmış gibi gözüküyor. Şirket, "okuyucu" geliştiricileri için izin vereceğini dile getirdi. Netflix, Spotify, Amazon Kindle gibi bu tarz uygulamalar, müşterilerini Apple'ın uygulama içi ödeme sistemini kullanmadan ve bu sebeple de yüzde 30'luk Apple komisyonunu ödemeden kendi kayıt web sitelerine direk olarak yönlendirebilecekler. 

Konu ile ilgili olarak basın açıklamasında bulunan Apple, bu hamlenin Japonya Adil Ticaret Komisyonu (JFTC) tarafından yürütülen bir soruşturmayı kapatacağını ve şu an için sadece bu tür "okuyucu" uygulamaları için geçerli olacağını dile getirdi. Bu kaydolmak (ve Apple’ın ücretlerini ödemek zorunda kalmak) yerine basit bir şekilde halihazırda bulunan hesaplarından oturum açmalarına izin vererek yatıştırmak için açılan bir kategoridir.  JFTC, Apple’ın bu hareketinin “Antitekel Yasası’nın şüpheli ihlalini ortadan kaldıracağını” dile getirerek, kendi basın açıklamasında anlaşma için onay verdi. 2016'dan bu yana Apple hakkında araştırma yapan komisyon, şirketin gelecekteki üç ay içerisinde uygulama inceleme konusunda şeffaflığının durumu ile ilgili olarak yılda bir kez rapor vermeyi taahhüt ettiğini dile getirdi. JFTC’ye göre Apple, soruşturmaya cevap olarak uygulama inceleme sistemlerini değiştirme önerisinde bulundu. 

Yeni Apple Watch modelinin üretimi karmaşık tasarımı yüzünden gecikebilirYeni Apple Watch modelinin üretimi karmaşık tasarımı yüzünden gecikebilir

Şu anda, bir aboneliğiniz bulunmuyorsa iOS’teki Netflix ve Spotify uygulamalarının bir önemi yoktur. Her ikisi de sadece web sitelerine bağlantısı olmayan bir oturum açma sayfası ve geçiştirme niteliğinde bir özür mesajı veriyor. Örnek vermek gerekirse Netflix uygulamasının açılış sayfasında ise "Netflix’e uygulama içinden kaydolamazsınız. Bunun can sıkıcı olduğunun farkındayız." şeklinde bir mesaj yer alıyor. Bu bağlamda ise Amazon Kindle uygulaması, uygulamanın kendi içinde basit bir "Yeni Amazon hesabı oluştur" sayfası sunuyor, fakat oradan ve hatta standart Amazon uygulaması üzerinden kitap satın almaya izin verilmiyor. Satın alma işlemleri için bir mobil tarayıcı kullanmanız gerekiyor. 

Apple, sadece sözde okuyucu uygulamalarının geliştiricilerinin "kullanıcıların hesaplarını kurmalarına ve yönetmelerine yardımcı olmak için web sitelerine tek bir bağlantı paylaşmasına" izin vermeyi kabul ettiklerini iddia ettiğinden, kural değişikliğinin kapsadığı alan son derece sınırlı olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda Apple, "okuyucu uygulamaları geliştiricilerinin, kullanıcıları satın almaları için harici bir web sitesine bağladıklarında onları korumalarına yardımcı olacağını" dile getiriyor ve bu bağlantılarında nasıl göründüğü ile ilgili olarak özel yönergelere sahip olacağı dile getiriliyor. Geliştiricilerin fiyatlandırmadan söz edip etmeyeceği de şu an için bilinmiyor. 

Apple, bir "okuyucu" uygulamasının anlamını biraz daha yeniden tanımlıyor gibi gözüküyor. Şirketin Uygulama İnceleme Yönergeleri, bir okuyucu uygulamasının kullanıcıların daha önceden satın alınan içeriğe, muhtemel olarak uygulama içi satın almalara ek olarak, erişim sağlamaya " izin verebileceğini" dile getiriyor. Apple'ın yeni basın bülteninde yer alan bilgilere göre, "okuyucu uygulamaları geliştiricilerinin satın almak için uygulama içi dijital ürünler ve hizmetler sunmadığını" belirtiyor. 


Apple, kullanıcılarının son 6 ayda Appstore'dan ne kadar para harcadıklarını açıkladı!Apple, kullanıcılarının son 6 ayda Appstore'dan ne kadar para harcadıklarını açıkladı!
Güney Kore, Apple ve Google'ın komisyon zorunluluğuna karşı çıktı!Güney Kore, Apple ve Google'ın komisyon zorunluluğuna karşı çıktı!
Apple Yüksek Komisyon Ödemelerinde Geri Adım AttıApple Yüksek Komisyon Ödemelerinde Geri Adım Attı

PAYLAŞ