Apple'a iPhone'ları yavaşlattığı için yine ceza mı ödeyecek? - Haberler - indir.com

Apple'a iPhone'ları yavaşlattığı için yine ceza mı ödeyecek?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-19 15:30:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple'ın battergate uygulaması, yıllar sonra yeni bir cezayla gündemde yerini aldı. ABD'de açılan soruşturmaların sonuçlanmasıyla beraber Apple, 113 milyon dolarlık yeni bir para cezası ile karşı karşıya geldi. Aynı zamanda Apple, bundan sonra daha şeffaf olacağına dair de yasal olan bir taahhüt vermişti. Merkezi ABD olan teknoloji devi Apple'ın eski cihazlar üzerinde yaptığı yavaşlatma işleminden haberdar olmayan yoktur. Zaten şirketin de kabul etmiş olduğu bu durum, eski bir cihazın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bilinçli bir şekilde yavaşlatılması olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. ABD'de bu duruma "battergate" adı veriliyor. Konu hakkında elde edilen son bilgilere göre ise Apple'ın soruşturma geçirdiği bu mesel için 113 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği de gösteriliyor. 

Apple'ın batterygate uygulaması, ilk kez 2017 yılında gündem de yerini aldı. Olayın patlak vermesi ile beraber Apple, dünya genelindeki tüketicilerin ağır eleştirilerine maruz kaldı. ABD'nin Arizona, Arkansas ve Indiana eyaletindeki yetkili kurumlar ise olayla ilgili bir soruşturma başlattı. Dün itibariyle sonuçlanan bu soruşturmada Apple, battergate meselesinde haksız olarak kabul edildi. Şirket, adli para cezasına ek olarak tüketicilere daha şeffaf olmak için yasal bir taahhüt verdi. 

Apple sanal gerçeklik gözlükleri için yeni bir patent başvurusu yaptıApple sanal gerçeklik gözlükleri için yeni bir patent başvurusu yaptı

Apple, iPhone'ların pil ömrüyle ilgili ceza aldı

Arizona Başsavcısı Mark Brnovich tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa, özellikle de teknolojik ürünler üzerinde çalışmalar yapan şirketlerin, ürünler hakkında tüm gerçekleri anlatmaları gerektiğinin altı çizildi. Yürütülen soruşturmaların ise sadece Apple'a yönelik olmadığını dile getiren başsavcı, farklı bir teknoloji şirketi için de benzer yaptırımlar uygulattırmaya söz verdi. Apple, 2018 yılında radikal bir karar alarak kullanıcılar için yeni bir süreç başlattı. Üretici şirket, iOS güncellemesiyle beraber pil ömrüyle ilgili detaylı bilgi sahibi olunmasını sağladı. Fakat söz konusu bu çalışmalar, Apple'ın cezadan kaçmasını sağlayamadı. Çünkü o dönem içerisinde adeta bir kriz haline gelen battergate meselesi, ABD genelinde manşet olmayı başardı. Soruşturmanın neticesinde ise Apple, 113 milyon dolar cezaya çarptırıldı. 

Bunun yanı sıra, Apple bu meseleyle ilgili olarak sadece 113 milyon dolarlık cezayla karşılaşmadı. Şirket mart ayı içerisinde, aynı mesele yüzünden açılan farklı bir soruşturmada da 500 milyon dolara mahkum edildi. Buna benzer bir şekilde Fransa'daki yetkililer de Apple'ın, 25 milyon dolar ödeme yapması da istenildi. İşte söz konusu bu cezaların sonuncusu da 113 milyon dolar olarak karşımıza çıktı. Söz konusu bu soruşturmaya göre Apple, bundan sonra iPhone'larda daha şeffaf olacak fakat bunun nasıl olacağı ise henüz bilinen bir durum değildir. Neticede ise kullanıcılar, 2018 yılından bu yana pil durumlarını görüntüleyebilirler. Bundan sonra ise ne gibi bir uygulamanın yapılacağı ise zaman içerisinde kendini gösterecek. Konu hakkında şu an için elde edilen bilgiler sadece bu kadar olup gelecek günlerde daha fazla bilgi elde edilmesi bekleniyor.  

 


Apple A14X performans testi ortaya çıktıApple A14X performans testi ortaya çıktı
Apple'ın önemli etkinliği dikkat çektiApple'ın önemli etkinliği dikkat çekti
Apple ve Epic Games davasında şaşırtan gelişmeApple ve Epic Games davasında şaşırtan gelişme

PAYLAŞ