Apple yine tekelcilikle suçlanıyor - Haberler - indir.com

Apple yine tekelcilikle suçlanıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-08 18:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), Apple'ı App Store uygulama mağazasını rekabete aykırılık gerekçesiyle inceleme altına aldı.

Son dönemlerde sık sık tekelcilik suçlamalarıyla gündeme gelen Apple’ın aynı konu nedeniyle bir kez daha başı derde girdi. Geliştiricilerine uygulamalarını yayınlama konusunda çok fazla bir seçenek sunmayan şirket tekelcilik suçlamalarıyla karşı karşıya.

Apple Watch'la iPhone kilidi nasıl açılır?Apple Watch'la iPhone kilidi nasıl açılır?

Apple geliştiricilerinin uygulamalarını yayımlamak için App Store bağımlı olması Birleşik Krallık'taki Rekabet ve Piyasalar Kurumu (Competition and Markets Authority – CMA) gözünden kaçmadı. Yetkililer ABD merkezli teknoloji deninin gücünü kötü yönde kullandığı gerekçesiyle yeni bir inceleme başlattı. İnceleme kapsamında iOS App Store uygulama mağazası, Apple'ın yasayı çiğneyip çiğnemediğini gibi konular detaylıca değerlendirilecek.

Epic Games ile Apple arasındaki mücadele artıyor

CMA’nın bu konuda inceleme başlatmasının en büyük nedenlerinden biri de  geliştiricilerin Apple'ın şartlarını ve koşullarını şikâyet. Geliştiricilere göre Apple'ın bu konudaki tutumu haksız ve rekabet kanununu da ihlal etmekte. Şuanda Epic Games’le benzer bir konu nedeniyle yasal gerginlik yaşayan şirket bu davalarda haksız bulunursa yüklü bir miktarda tazminat ödemek zorunda kalacak gibi duruyor. Geliştiricileri mağdur etmemek için çabalayan CMA ise şikâyetleri yapan geliştiricilerin kimliğini saklı tutuyor.

Apple konuya ılımlı yaklaşıyor

İnceleme konusunda açıklama yapan şirket ise bu konuya oldukça ılımlı yaklaşıyor. CMA'nın incelemesiyle çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını açıklayan Apple, ödeme sistemleri konusuna da açıklık getirdi. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre Apple'ın yalnızca kendi ödeme yöntemine yer vermesindeki neden ödeme sürecini daha kolay ve daha güvenli hale getirebilmek.

Apple açıklamasında iOS ekonomisinin Birleşik Krallık'ta yüz binlerce işi desteklediğini, bu nedenle sorunu çözmek adına çabalayan bu konuda bir fikri olan her geliştiricinin Apple'a yetkileriyle iletişime geçebileceklerini belirtti. Ancak incemeler sona erene kadar Apple mevcut politikasını uygulama devam edecek. Sürecin sonunda şirketin yeni bir politika geliştirip geliştirmeyeceğini görmek için ise beklememiz gerekecek.

 


3. nesil Apple Pencil yolda3. nesil Apple Pencil yolda
LinkedIn, Apple için kişisel verileri toplamayacakLinkedIn, Apple için kişisel verileri toplamayacak

PAYLAŞ