Apple yeni veri politikasını yakında yürürlüğe sokacak - Haberler - indir.com

Apple yeni veri politikasını yakında yürürlüğe sokacak

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-29 15:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Son zamanlarda gündemden düşmeyen konuların başında kullanıcı verilerinin kullanılması ve işlenmesi geliyor. Yılın ilk günlerinde WhatsApp platformunun yeni hazırlanan sözleşmesi ile ilgili olan tartışmalar sürerken, bir haber d Apple tarafından geldi. Şirket uzun bir zamandır gündemden düşmeyen uygulama geliştiricileriyle ilgili değişiklikleri devreye sokacak. 

Uygulamalar için veri paylaşma sınırlaması yapılabilir

Geliştiriciler reklam hedeflemesi için iOS kullanıcılarından izin almalarını gerektiren Apple'ın yeni gizlilik özelliğini iOS 14 beta kullanıcılarında uygulamaya başladı. Bu özelliğin tam sürüm halinin bahar ayı içerisinde kullanıcıların beğenisine sunulması bekleniyor. Apple ilk olarak bu özelliği geçtiğimiz sonbaharda iOS 14 sonbahar lansmanı ile beraber yayınlamayı planlıyordu ancak geliştiricilere uyum sağlamları için bu özellik 2021 yılına ertelendi. 

Apple A14'e rakip bir işlemci Samsung'dan geliyorApple A14'e rakip bir işlemci Samsung'dan geliyor

Uygulama İzleme Şeffaflığı olarak da adlandırılan bu yeni katılım şartı, mobil uygulama geliştiricilerin iPhone sahiplerinden veri toplama ve bu verileri reklamlara yardımcı olmak adına diğer firmalar ile beraber paylaşma yöntemlerinde önemli bir değişikliğe yol açtı. Konuyla ilgili olarak yapılan değişiklik önce Apple, iPhone sahiplerinin bu tür izlemeyi devre dışı bırakmak için ayarlar kısmına girilmesine izin veriliyor. Apple, kullanıcıları uygulamayı devre dışı bırakmak konusunda inisiyatif uygulamak yerine, kurallara uymazlarsa veya kurallara atlamaya çalışırlarsa, App Store'dan izin almalarını veya askıya alınması gerektiğini talep edecekler. 

Platformlara reklamverenlerin, farklı bir uygulamada aynı ürün için reklam sunmadan önce bir uygulamadan önce yeni bir uygulamada bir ürün satın aldığınızı bilmelerinin ilk yolu tanımlama kodu sağlamak olacak. Yani Reklamverenler için Tanımlayıcı, (IDFA) cihazınıza bağlanır, ilk uygulama tarafından toplanır ve ikiyle paylaşım yapılır. Bu, söz konusu uygulamaların hedeflenmiş reklamların sunmasına ve reklamın gerçekten de işe yarayıp yaramamasını ölçmesine imkan tanınıyor. Apple tarafından yapılan yeni düzenlemesi, geliştiricilerin IDFA'ların toplanmasına ve uygulamalar arasında paylaşılmasına izin vermek için iOS cihaz sahiplerinden açık onay almasını getirecekler. 

Uygulama geliştiricileri, uygulamanın sizi izlemesine izin vermiyor olsanız bile, onlara verdiğini diğer bilgileri reklamları hedeflemek amacıyla kullanmaya devam edecekler. Fakat söz konusu bu bilgiler Apple’ın yeni politika gereğince reklam izleme amacıyla farklı bir şirketle paylaşılmayacak. Apple, gizlilik felsefesini daha da güçlendirmek adına mobil uygulama ve web endüstrilerindeki yayın reklam izleme ve hedefleme uygulamalarını ayrıştıran, yaygınlığı ile ilgili istatistikler sunan “Verilerinizin Yaşamındaki Bir Gün” adını verdiği yeni bir çevrimiçi kılavuz oluşturdu.

Kılavuzda, “Web siteleri, uygulamalar, sosyal medya şirketleri, veri aracıları ve reklam teknolojisi firmalarından oluşan karmaşık bir ekosistem; kullanıcıları çevrimiçi ve çevrimdışı olarak izleyerek kişisel verilerini toplar. Bu veriler bir araya getirilir, paylaşılır, toplanır ve paraya dönüştürülerek yılda 227 milyar dolarlık bir sektörü besler.” açıklaması yer alıyor. Konuyla ilgili olarak şu an için elde edilen bilgiler bunlarla kısıtlı olup yakın zaman içerisinde daha fazla bilginin eklenmesi ve sunulması bekleniyor. 


Apple iPhone 12 modellerinin manyetik alanın fazla olması konusunda kullanıcıları uyardıApple iPhone 12 modellerinin manyetik alanın fazla olması konusunda kullanıcıları uyardı
Apple'dan katlanabilir iPhone çalışmaları başladıApple'dan katlanabilir iPhone çalışmaları başladı
Apple Watch Series 6 Black Unity duyurusu yapıldıApple Watch Series 6 Black Unity duyurusu yapıldı

PAYLAŞ