Apple yeni iMessage güncellemesiyle WhatsApp'la rekabet edecek - Haberler - indir.com

Apple yeni iMessage güncellemesiyle WhatsApp'la rekabet edecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-04 18:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, Apple’ın uygulama mağazası olan App Store’un gizlilik politikası tarafında yapmış olduğu değişikliklere tepki vermeye devam ediyor. İletişim uygulamaları arasında en fazla “kullanıcılara yönelik veri” toplayan şirketin WhatsApp olması da bu noktada oldukça dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda App Store’un gizlilik politikasında bir güncelleme yapıldı ve bu yenilik ise birçok geliştirici tarafından tepkiye sebep oldu. Bu tepkilerin baş isimlerinden birisi de WhatsApp oldu. Facebook şirketi Apple’ın bu yeni gizlilik politikasında haksız rekabet sağladığı ve kullanıcılara objektif davranmadığını savunuyor.

Güncellenen App Store politikaları ile beraber kullanıcılar artık mağaza üzerinden indirecekleri bir uygulamanın hangi kullanıcı verilerini topladığını ve hangilerinin kimliğiniz ile ilişkilendirildiğini ve nasıl kullanıldığını görebilecekler. Bu durum ise kullanıcılar tarafından oldukça beğenilirken, geliştiricilerin hoşuna gitmemişe benziyor.

WhatsApp sohbetleri nasıl yedeklenir?WhatsApp sohbetleri nasıl yedeklenir?

App Store’un yeni politikası WhatsApp’ı hoşnut etmedi

App Store tarafından WhatsApp’ın verileri tarafında uygulamanın konum, rehber, satın alımlar, kimlik gibi kullanım verileri ve birçok bilgiyi toplayarak kullanıcı ile ilişkilendirdiği gözüküyor. WhatsApp uygulamasının uçtan uca şifreleme özelliği ise başkası tarafından içeriklerinizin okunmayacağını garanti ediyor olsa da, kişi ile ilişkilendirilen hizmetleri iyileştirmek ve işletmeye katkı ve pazarlama  yardımcı olabileceği sözleşmede yer alıyor. WhatsApp’ın hoşuna gitmediği bir başka nokta ise iMessage gibi uygulamaların Apple cihazlarda önceden yüklü gelen uygulamaların veri kullanımını kullanıcılara göstermemesi oluyor. Şirket bu noktada tutarsızlık olduğunu iddia ederken, önceden yüklenmiş uygulamalar ile karşılaştırılabilir olması gerektiğini ifade ediyor.

Apple ise web sitesinde güncelleme yaparak WhatsApp’ın istediği gibi iMessage uygulaması için bir gizlilik etiketi paylaştı. Bu verilere göre iMessage uygulamasının WhatsApp uygulamasına göre çok daha az veriyi kullanıcılar ile ilişkilendirdiği gözüküyor. iMessage’ın uygulamayı kullanımı izlemek için toplamış olduğu tüm ek veriler kullanıcılar ile ilişkilendirilmiyorken, WhatsApp’ın tüm bilgileri kimliğiniz ile ilişkilendirdiği gözüküyor. Tüm bu veriler ve bilgiler kapsamında WhatsApp’ın güvenliğinin tüm kullanıcılar için yeterli olduğu gözüküyor. Meta verileri noktasında ise bu bilgilerin neden toplandığı ve işlendiği kullanıcı sorularından birisi oluyor. Bakalım bu noktada paylaşımlar ne seviyede devam edecek göreceğiz.  


WhatsApp'a gelen 10 yeni özellikWhatsApp'a gelen 10 yeni özellik

PAYLAŞ