Apple WWDC 2021'de neler tanıtıldı? - Haberler - indir.com

Apple WWDC 2021'de neler tanıtıldı?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-08 13:00:05
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Apple WWDC 2021 etkinliği kapsamında iOS 15, iPadOS 15, gizlilik özellikleri ve Siri iyileştirmeleri de içinde olmak üzere tüm yenilikler hakkında bilgi verildi.

Apple her yıl geleneksel olarak düzenlediği Geliştiriciler Konferans'ını bu senede gerçekleştiriyor. WWDC 2021 etkinliği kapsamında iOS 15 tanıtımı yapıldı. Windows ve Android'de FaceTime deneyiminden arayüz ve fotoğraf geliştirmelerine kadar birçok yenilik iPhone kullanıcılarıyla yakın zaman içerisinde buluşacak. WWDC 2021 etkinliği kapsamında sunulacak yenilikler aşağıdaki şekildedir. 

iOS 15 için geri sayım başladıiOS 15 için geri sayım başladı

iOS 15: FaceTime’daki iyileştirme güncellemeleri

Apple ekosisteminde yer alan cihazlarda bulunan FaceTime iOS 15 ile uzamsal ses desteğine sahip olacak. Sesli ve görüntülü görüşme deneyimi bu sayede daha sürükleyici ve gerçekçi olacak. SharePlay özelliği ile beraber cihazlardaki medya dosyalarını FaceTime’da sanal olarak paylaşabileceksiniz. iOS 15 ile bildirimlerde yeni bir görünüm kazanıyor. Aynı zaman Bildirim Özeti ile kullanıcılar telefonlarına gelen bildirimlerin kısa bir derlemesini de görecekler. 

FaceTime’da ortaklaşa medya oynatılabilecek

FaceTime’a eklenen SharePlay işlevi, kullanıcıların Apple TV Plus’ta bulunan içerikleri ortak bir şekilde izlemelerini sağlayacak. Aynı zamanda Hulu, Disney+, TikTok ve bilinen akış hizmetleri de SharePlay’i destekleyecek. Geliştiricilere SharePlay API sunan Apple, bu özelliğe sahip olan uygulamaların artmasına sebep oldu. 

Fotoğraflardaki metinler yapay zeka ile ayrıştırılacak

iOS 15’te yer alan Live Text (Canlı Metin) özelliği ile beraber 3. parti uygulamalar kullanmadan OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojisi de çalışacak. Örnek vermek gerekirse, bir fotoğraftaki uzun metin saniyeler içerisinde görselden ayrılıp panoya kopyalanabilecek.

iPadOS 15: iPad’lere widget desteği nihayet geldi

iOS 14 güncellemesiyle iPhone’lara widget desteği sunan Apple iPadOS 14 için aynı yaklaşımı sergilemişti. Kullanıcıların isyan ettikleri bu durum sonunda çözüme kavuştu. Geç de olsa bu eksikliği ortadan kaldıran Apple iPadOS 15 işletim sisteminde widget özelliğine yer verecek. Widgetler sayesinde iPad'lerin ana ekranı daha özelleştirilebilir hale gelecek. iOS 14 ile kullanıcıların beğenisine sunulan Uygulama Kitaplığı artık iPad'lerde de olacak. Kullanıcıların uygulamalarını kategoriler şeklinde düzenlemelerine imkan veren özellik tek bir dokunuşla aktif hale getirilebilecek.  

Mail ve Safari artık daha güvenli

WWDC 2021 etkinliğinin ön plana çıkan detayları arasında yeni gizlilik özellikleri de ön plana çıkıyor. Apple Mail'e eklenen Mail Privacy Protection, kullanıcıları internet ortamındaki izleyicilerden korunacak. Safari de artık IP adreslerini gizleyerek daha güvenli bir web ortamı sunulacak. Kullanıcılar gizlilik konusundaki tüm ayarlamaları "Uygulama Gizlilik Raporu" adı verilen yeni bölümden kontrol edilebilecek. 

Siri internetsiz çalışacak

Siri, kullanıcılardan gelen konuşma isteklerini cihazın kendi hafızasında işleyecek. Şimdiye kadar bu işlem yalnızca Apple'ın sunucuları sayesinde mümkün oluyordu. Bunun için de internet bağlantısı da şart oldu. Fakat yeni bir güncelleme bu zorunluluğu ortadan kaldıracak gibi gözüküyor. 

Kaybolan AirPods konumunu tespit etmek kolaylaştı

Apple, “Bul” uygulamasına AirPods desteği sunuldu. Her bir kullanıcı artık uygulama üzerinden kulaklıklarının yerini bulma imkanı elde edebilecekler. Uzaktan ses çalmak da mümkün hale geliyor ve bu syaede kaybolan AirPods'un nerede olduğunu anlamak daha kolay bir hale geliyor. 

 


iOS 15'e gelecek yenilikler belli olduiOS 15'e gelecek yenilikler belli oldu
iOS 15 hakkında ilk sızıntılariOS 15 hakkında ilk sızıntılar
iOS 15 ve diğer işletim sistemlerinin tanıtılacağı WWDC 2021 tarihi açıklandıiOS 15 ve diğer işletim sistemlerinin tanıtılacağı WWDC 2021 tarihi açıklandı

PAYLAŞ