Apple TV+'ın, Türkiye'de isim hakkı Turkcell'de. - Haberler - indir.com

Apple TV+'ın, Türkiye'de isim hakkı Turkcell'de.

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 17 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-28 10:52:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Şov Zamanı adı altında geçtiğimiz günlerde Apple tarafından gerçekleştirilen etkinlikte Apple TV + ile online içerik platformunda yer aldığını belirten Apple'a Türkiye'den kötü haber geldi. TV +'ın Türkiye'deki isim hakları Turkcell'e aittir. Bu durum Apple açısından son derece kötü olup, ülkemizde isim değişikliğine gitmesi gerektiğini ortaya çıkarıyor. Apple, geçtiğimiz günlerde düzenlediği etkinlikte yeni servisi TV +'ı sunmuştu. Netflix'in rakibi olarak görülen Apple TV + servisinin Türkiye'deki adı Turkcell'de bulunuyor. İsim hakkının Turkcell'de bulunması, Apple'ın Türkiye kullanımında isim değişikliğine gitmesi gerektirdiğini ortaya çıkarıyor. 

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan elde edilen bilgilere göre Turkcell, 2017 yılında "TV +" adının marka hakkını almak için başvuruda bulunmuştu. Bunun ardından aynı zamanda 18 Kasım 2018 tarihinde markanın tescilini sağlayarak marka ve patent haklarına sahip oldu. Konu ile alakalı HaberTürk'e açıklama yapan Turkcell Dijital Medya ve Eğlence Direktörü Barış Zavaroğlu, “Türkiye’de TV+’ın isim hakkı bizde. Apple da bu yeni servisiyle buraya geldiğinde, bu markanın zaten alınmış olduğunu görecek. Logo bile neredeyse aynı, biz büyük onlar küçük harfle yazıyor” şeklinde konuştu. 

Apple TV+ Türkiye'de yerini almaya hazırlanıyorApple TV+ Türkiye'de yerini almaya hazırlanıyor

 

TV'nin isim hakkı Apple'da

Teknoloji devi Apple'ın wep sitelerini ve sosyal medya kanallarını incelediğimiz taktirde platformun "TV +" şeklinde değil "Apple TV +" olarak adlandırıldığını görebiliyoruz. Online içerik platformu olarak adlandırılan sistemin logosunu incelediğimiz taktirde logonun solunda Apple logosu sağ tarafında ise küçük harfler ile " tv+" ifadesinin yer aldığını görüyoruz. 

Öte yandan Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan elde edilen verilerine göre Apple tarafından sahiplenen markalara baktığımız taktirde geçtiğimiz hafta "tv" adlı markayı tescil etme işlemini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra aynı zamanda apple tv'nin marka hakkını da elinde barındırıyor. Apple TV + markasının, Turkcell'in sahip olduğu marka haklarını ihlal edip etmediği hakkında henüz k4esin bir bilgi söz konusu değildir. 

Apple'ın isim değiştirmesi gerekebilir

Geçtiğimiz yıllarda canlı yayın platformu olarak bildiğimiz Periscope'un isim haklarının bir başkasına ait olması nedeniyle, mahkeme kararı ile adını değiştirmek zorunda kalmıştı. Periscope ismini Scope olarak değiştirdi. TV +'ın isim hakkının da Turkcell'de görülmesi halinde Apple da tıpkı Periscope gibi isim değişikliğine gidebilir. Apple ve Turkcell arasında yaşanan bu marka savaşının nasıl olacağı henüz belli değil. Apple şirketi bu sorunu Şili'de de yaşayabilir gibi gözüküyor. Şili'de de TV+ adından bir televizyon kanalı mevcuttur. Aynı zamanda TV + Şili'nin en eski TV kanallarından biri olma özelliğini taşıyor. Ek bilgi olarak Apple TV+ önümüzde sonbahar aylarında Türkiye'de kullanıma sunulacaktır. 

 

Turkcell TV+'a Netflix ekleniyor

Tukcell TV+'ı evde kullanmayı tercih eden kullanıcılar için müjdeli haber geldi. Turkcell TV+ kutularına Netflix uygulaması eklenerek gelecek. Şu an için bu henüz belli değil. İli firma arasında bu konu hakkında görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerin olumlu bir şekilde sonuçlanmasının ardından TV+ kullanıcıları Netflix de bulunan içerikleri seyredebilecekler. 

 



PAYLAŞ