Apple TSMC’nin 5 nm bantlarının %50’sini aldı - Haberler - indir.com

Apple TSMC’nin 5 nm bantlarının %50’sini aldı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 53 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-10 14:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Son zamanlarda yaşanan stok sıkıntısı TSMC'nin üretim kapasitesinin ne kadarlık bir kısmı hangi firma tarafından kiralandığı merak edilen konuların başında geliyor. Konuyla ilgili olarak paylaşılan görseller firmanın pastadaki payını açığa çıkarmış oldu.

TSMC'nin 7 nm modu kapasitesinin sonuna kadar çalışmasına karşılık halen yeteri kadar yonga üretimi, sağlanmıyor. Haliyle akıllara pazardaki firmanın en kadar üretim hacmi kiraladığı merak edilen konular arasında yer alıyor. 

Apple takip engelleme özelliğini hayata geçirdiApple takip engelleme özelliğini hayata geçirdi

Firmaların ne kadar hacim kiraladığı merak ediliyor

Elde edilen son raporlara göre Apple, TSMC'nin 5 nm üretim kapasitesinin %53'lük kısmını kendine ayırmıştır. Pastanın dilimlerinin ne kadar ücret ödenirse o kadar kalınlaşmış nedeniyle Apple'ın diğer rakiplerinden daha fazla ödeme yaptığını söylemek mümkündür. Apple’ı takip eden Qualcomm %24’lik dilimi güvence altına alırken AMD’nin yalnızca %5’te ve Nvidia’nınsa %3’te kaldığı gelecek dönemlerde duyurulacak olan bilgisayar donanımlarına dair endişe yaratıyor. 

Bununla yanı sıra aynı zamanda mevcut 7 nm nodunda ise Apple sadece %6’ya hükmediyor. Pastanın en büyük dilimi AMD’ye %27’lik hacimde giderken Nvidia ise %21’lik payı kiralamış durumda. Pastada %7’lik dilimine sahip olan Intel geçtiğimiz günlerde farklı üretim tesislerine başvuru yapacağının sinyallerini vermişti. Bunun yanı sıra aynı zamanda TSMC’nin 5 nm ve 7 nm üretim kapasitelerinin ne olacağı bilinmediği için de şimdiden stok sıkıntısı yaşanabileceğini söylemek mümkündür.

Buna ek olarak ise birkaç ay önce paylaşılan iddialara göre AMD 120 000 zarlık 7 nm siparişinin 80 000’ini konsollara ayırırken geriye kalan küçük dilimi PC pazarına saklıyor. Diğer bir taraftan ise AMD ve Nvidia şu an için üretimini 7 nm nodunda gerçekleştiriyor. bu sayede de gelecek yıllarda güncel donanımlara geçişle beraber pastadaki renklerin dağılımı da kolayca değişebilir. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar ile kısıtlıdır. 

 


Apple dünyanın en beğenilen şirketleri listesinde üst üste 14. sırada yer alıyorApple dünyanın en beğenilen şirketleri listesinde üst üste 14. sırada yer alıyor
Apple MacOS Big Sur 11.2 güncellemesini yayımladıApple MacOS Big Sur 11.2 güncellemesini yayımladı
Epic Games ile Apple arasındaki mücadele artıyorEpic Games ile Apple arasındaki mücadele artıyor

PAYLAŞ