Apple takip engelleme özelliğini hayata geçirdi - Haberler - indir.com

Apple takip engelleme özelliğini hayata geçirdi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 24 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-02 15:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple, geçtiğimiz sene içerisinde uygulamayı planladığı, fakat sonradan erteleme kararı aldığı bir yeniliği hayata geçirmeye başladı. Normalde ise iOS 14'ün çıkışı ile beraber hayata geçmesi planlanan yeni bir etkinlik izleme kuralları, App Store'a geldi. App Store Yönergeleri'nde yapılan güncellemeye göre artık uygulamaların kullanıcıları takip etmek izin istemesi gerekiyor. 

Hatırlamak gerekirse, Apple iOS 14'ü ilk tanıttığı zaman beraberinde ise çok önemli bir gizlilik güncellemesi de duyuruldu. Güncelleme kapsamında App Store'daki tüm uygulamaların kullanıcıları internet ortamında izlemek için izin istemesi gerekecek. Ancak söz konusu bu güncellemeyi en çok eleştirenlerden biri Facebook olmuştu. Zira Facebook'a göre Apple'ın yeni kuralları sebebiyle uygulamaların reklam gelirlerinde önemli bir düşüş yaşanma durumu söz konusu olabilir. 

Apple Watch Series 6 Black Unity duyurusu yapıldıApple Watch Series 6 Black Unity duyurusu yapıldı

Apple, geri adım atmayacak gibi gözüküyor

Zaman zaman gündeme gelen Facebook ve Apple savaşında, Apple geri adım atmayacak gibi gözüküyor. Konuyla ilgili olarak yeni kurallara geliştiricilerin uyum sağlayabilmesi için biraz daha zaman sunan Apple'ın tanıdığı zaman artık sona erdi. Bugün itibariyle App Store  İnceleme Yönergeleri'nde yapılan değişikliklerle beraber, uygulamaların kullanıcılardan izin istemesi artık zorunlu hale geldi. Bundan sonra, A'dan Z'ye bütün uygulamaların kendilerini yeni App Store kurallarına göre revize etmeleri gerekiyor. Konuyla ilgili kurallara göre, Facebook veya Instagram, ne olduğu fark etmeksizin herhangi bir uygulamanın sizi izlemesine izin verdiğiniz sürece o o uygulama sizden veri toplamayacak. Yani bir diğer deyişle “size iyi bir deneyim sunabilme” amacıyla internetteki izlerinizi takip edemeyecek.

5.1.2 (i) – Veri Kullanımı ve Paylaşımı

“Etkinliklerini izlemek için App Tracking Transparency API’leri aracılığıyla kullanıcılardan açık izin almanız gerekir. Kullanıcı verilerini kullanıcının izni olmadan paylaşan uygulamalar kaldırılabilir ve Apple Geliştirici Programından çıkarılmanıza neden olabilir.”

Kurallar, iOS 14.5 beta sürümüyle kullanıma sunuldu

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple, App Store İzleme Yönergeleri'nde yapmış olduğu gizlilik değişikliğini iOS 14.5 beta sürümü ile beraber resmen uygulamaya başladı. Bu bağlamda ise Facebook ve Instagram, iOS 14.5 beta kullanıcılarına takip izni vermeleri için bildirimler gönderiyor. Apple’ın iOS 14.5’in nihai sürümünü 2021’in İlkbahar aylarında yayınlaması bekleniyor; yani geliştiricilerin yeni kurallara adapte olmaları için bir müddet daha zamanları var.


Apple Watch ve Galaxy Watch'lar artık kan şekerini de ölçebilecekApple Watch ve Galaxy Watch'lar artık kan şekerini de ölçebilecek
Apple yeni veri politikasını yakında yürürlüğe sokacakApple yeni veri politikasını yakında yürürlüğe sokacak
Mark Zuckerberg Apple gizlilik konusunda kullanıcılara yalan söylemekle suçluyorMark Zuckerberg Apple gizlilik konusunda kullanıcılara yalan söylemekle suçluyor

PAYLAŞ