Apple şirket içi yazışmaları: “Netflix’i cezalandırmalı mıyız?” - Haberler - indir.com

Apple şirket içi yazışmaları: “Netflix’i cezalandırmalı mıyız?”

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-07 13:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz günlerde yeni ürünleriyle gündeme gelen Apple’ın şirket içi yazışmaları internete sızdı. Bir süredir komisyon bedeli yüzünden Epic Games’le davası devam eden şirketin Netflix’in üyelik satmayı bırakmasına oldukça içerlemiş durumda. Hatta şirket kararı için Netflix’i cezalandırmayı bile düşünmüş.

Bildiğiniz üzere Apple, App Store üzerinden her indirilen uygulamadan ve uygulama içi aboneliklerden belli bir oranda komisyon alıyor. 2018 senesinde Netflix’te bu şirketlerden biriydi. iOS cihazlarda Netflix aboneliği App Store üzerinden alınıyordu. Ancak 2018 senesinde Netflix App Store dışı üyelik satımlarını test etmek istedi. Şirketin bu isteğinin arkasında yatan neden iOS kullanıcılarının diğer kullanıcılardan daha fazla abonelik ücreti ödemesinin önüne geçmekti. Ancak her satıştan yüzde 30 komisyon kazanan Apple için bu karar pek de sevindirici değildi.

Google Chrome ekibinden Apple Safari'ye eleştiri geldiGoogle Chrome ekibinden Apple Safari'ye eleştiri geldi

Netflix’in bu kararından sonra, Apple konuyu firma içinde tartışmaya başladı. Apple’ın İş Yönetim Direktörü Carlos Oliver’ın konuyu firmaya anlattığı e-posta şöyle başlıyor:

“App Store’daki yüksek abonelik iptalleri dışında, Netflix’in endişe duyduğu başka konular da var. Bunlardan en önemlisi ise Netflix iOS’tan sunulan aboneliklerin kendilerine pek de katma değer katmadığını düşünüyor. Bundan dolayı da iOS aboneliklerini iptal ettikleri bir seçeneği test edip sonuçları görmek istiyorlar. Bunu seçili ülkelerde iki aylık bir süre için yapacaklarını söylüyorlar. Bize söyledikleri, bu testin App Store’un Netflix aboneliği satışından elde ettiği geliri yıllık %1.9 oranında etkileyeceği. Onlara bu konuya sıcak bakmadığımızı söyledim. Hatta, bu durumun kötü bir müşteri deneyimi yaratacağını ve dolayısıyla pazarlama kampanyalarımızda onları eskisi kadar öne çıkaramamamızın da bir ihtimal olduğunu belirttim.”

Oliver’ın iş arkadaşlarına attığı bu e-postanın sonları ise çok daha ilginç:

“Sizce bu konu için Netflix’i cezalandırmalı mıyız? Örneğin, benim aklıma gelen, bu iki aylık deneme süresince onları tüm pazarlama kampanyalarımızın dışında bırakabiliriz. Lütfen, bu konuda ne düşündüğünüzü bana bildirin. Eğer siz de bu cezalandırma işi onaylıyorsanız, bunu Netflix’e nasıl bildirelim? Lütfen bu konu hakkında da geri dönüş yapın.”

Ardından Apple Netflix'i yeniden App Store üzerinden üyelik vermesi için ikna etmeye çalıştı. Hatta teknoloji devi bunun için bir sunum bile hazırladı. İşte o sunumun maddeleri;

Netflix’e bugüne kadarki desteğimiz:

  • Pazarlama kampanyalarında diğer bütün partnerlerimize göre daha fazla reklam.
  • Bu reklamlarımız uygulamanın indirmelerini %6-7 arttırdı.
  • Bu reklamlarımım 16.5 milyon okunma sayısına ulaşırken, 330 bin de indirme sağladı.

    Epic Games'i Apple davasında komik duruma düştü

Apple’ın Netflix’e vaad ettikleri:

  • iOS ve Apple TV’deki reklamlara devam etme.
  • Bu reklamlarımızın sonuçlarını ve metriklerini Netflix’le paylaşma.
  • Netflix’in seçtiği dizi veya filmleri reklam kampanyalarımıza dahil etme seçeneği.
  • Netflix’e özel, uygun fiyatlı bir Apple TV paketi.
  • Sadece App Store’da değil, iOS kullanıcılarına istediği yöntemle abonelik satma özgürlüğü. Netflix i abonelik ücretini isterse kendi sitesinde App Store’a göre daha uygun tutabilir.

Ancak tüm bu çabalar karşılıksız kaldı.

 

 


Apple'dan iOS 14.4.2 güncellemesi için net kararApple'dan iOS 14.4.2 güncellemesi için net karar
Apple AirTag satıştan kaldırıldıApple AirTag satıştan kaldırıldı

PAYLAŞ