Apple Siri nedeniyle milyon dolarlık yeni bir cezayla karşı karşıya - Haberler - indir.com

Apple Siri nedeniyle milyon dolarlık yeni bir cezayla karşı karşıya

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-17 16:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Son dönemlerde sık sık ceza haberleriyle gündemde olan Apple Siri yüzünden yeni bir ceza alabilir.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği ile arasındaki savaşı noktalandırmayı başaran Apple bu savaşın kazananı olmuştu. Tam şirketin rahat bir dönemden geçeceği düşünülüyordu ki Siri yüzünden yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Avrupa Birliği Apple’ın sesli asistanı Siri’yi mercek altına aldı.

Apple, Windows için yeni uygulama geliştiriyorApple, Windows için yeni uygulama geliştiriyor

 2016 senesinde, Apple’ın İrlanda’da 10 yılı aşkın süredir yasa dışı yollarla vergi konusunda avantaj elde ettiği yönünde ve şirketin İrlandaya 15 milyon dolar geri ödemesi yönünde bir karar verilmişti. Avrupa Birliği mahkemelerine taşınan konu ise üç yılı aşkın dava sürecinin ardından Apple’ın lehine sonuçlanmıştı.

Ancak Apple bu kez Siri yüzünden bir ceza alabilir. Avrupa Birliği Rekabet Komiseri Margrethe Vestager, İrlanda meselesinin kapanmasının ardından Apple hakkında yeni bir soruşturma başlattığını duyurdu. Siri’yi araştırmaya başladığını açıklayan Vestager, Apple’ın sesli asistanının rekabet kurallarına uyup uymadığını araştırıyor.

Apple'ın AB Komisyonu'na tepkisi artıyor

Bu araştırma için 400 şirketle görüştüğünü belirten AB yetkilisi Vestager aynı zamanda Amazon ve Google’ı da inceliyor. Bu anlamda üç teknoloji devinin teknolojisini didik didik eden Vesgater’ın bu hamlesi Apple’a ve diğer şirketlere AB’nin onları yakından izlediği mesajını vermek adına. Soruşturmanın başlamasının ardından İngiltere’nin bu konu ile ilgilendiği ve sesli asistanların nasıl kullanıldığı hakkında kapsamlı bir araştırma yaptığı da paylaşıldı.

Apple'a 26 milyar dolarlık bir fatura çıkarılabilir

Vesgater Apple’ın bu konuda rekabet kurallarını çiğnemediğinden emin olmayı ve rekabetin ruhuna zarar vermemesini istiyor. Konu hakkında açıklama yapan Vesgater “Eğer bu pazarın engellere takılmasını istemiyorsak iş birliği ilkesinin esas olduğunu kabul etmeliyiz.” Dedi.

Soruşturma sonunda eğer Avrupa Birliği Apple’ın Siri’yi kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiğini tespit ederse şirkete yüklü miktarda ceza kesebilme yetkisine de sahip olacak. Bu cezanın Apple’ın elde ettiği küresel gelirin yüzde 10’una kadar genişletilebilme durumu da söz konusu.

Şirketin en son elde ettiği küresel gelir ise yaklaşık 260 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Bu da demek oluyor ki Apple’ın rekabet kurallarına uymadığı saptanırsa bu durum şirkete 26 milyar dolarlık bir fatura çıkarılabilir.

 


Apple'a bilinçli yavaşlatma faturasıApple'a bilinçli yavaşlatma faturası
Apple Avrupa Birliğine karşı milyon dolarlık davayı kazandıApple Avrupa Birliğine karşı milyon dolarlık davayı kazandı

PAYLAŞ