Apple, şarj nedeniyle 2 milyon dolar ceza aldı - Haberler - indir.com

Apple, şarj nedeniyle 2 milyon dolar ceza aldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-22 09:31:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Apple’ın yeni çevreci bakış açısı Brezilya tarafından hoş karşılanmadı. Sao Paulo eyaleti teknoloji devinin yeni iPhone kutularından şarj aletini çıkarmasını onaylamıyor.

Geçtiğimiz sene şarj cihazını kutudan çıkaracağı iddialarıyla gündeme gelen Apple iPhone 12 serisinde gerçekten bu adımı atmış ve kutusundan şarj cihazlarını çıkarmıştı. Apple’ın bu hamlesi dünya çapında pek çok kullanıcı tarafından eleştirilse de yine de iPhone 12 serisi büyük bir satış başarısı yakaladı. Ancak şirketin bu kararı Brezilya’da pahalıya patlayacak.

Apple sahte ürünlere savaş açtıApple sahte ürünlere savaş açtı

Apple para cezasına çarptırıldı

Tilt ve MacRumors, Tüketici Koruma Kuruluşu Procon-SP’nin, şarj cihazlarını iPhone 12 serisinin kutusundan ve eski iPhone’ların yeni üretim sürümlerinden de çıkardığı için Apple’a yaklaşık 10,55 milyon R $ (yani yaklaşık 1,92 milyon ABD Doları) para cezası kestiğini açıkladı. Görünen o ki ABD merkezli teknoloji devinin bu kararı Brezilya’da Tüketici Savunma Yasasını ihlal ediyor.

iPhone 14 ile birlikte damla çentik Apple tarihine karışabilir

Aslına bakacak olursanız Apple bu konuda bir uyarı da almıştı. Procon-SP, Apple’a Aralık ayında söz konusu ihlali bildirmişti. Apple ise, CO2 emisyonlarını ve nadir toprak madenciliğini azaltacağını savunmuştu fakat Brezilya Apple’ın bu kararını desteklemediğini para cezasıyla açıkça göstermiş oldu.

Pek çok Apple kullanıcı yeni iPhone modelleri alırken eskiden kalan yedek şarj cihazlarının sağlam olduğunu söylese de şirketin bu kararından dünya genelinde birçok kullanıcı memnun değil. Konu hakkında açıklama yapan Procon-SP icra direktörü Fernando Capez, para cezasını verirken Apple’a Brezilya yasalarına saygı duyması gerektiğini belirtti.

Yanıltıcı su geçirmezlik iddiası da bu ceza kapsamında!

Apple kesilen para cezasının içinde ilginç bir maddeye de yer verilmiş. Yeni cihazlarını suya dayanıklı geliştirdiğini söyleyen Apple’ın dayanıklılık seviyesi de yanıltıcı olarak nitelendirerek şirkete ceza kesilmiş. Apple’ın yeni iPhone modellerinin uzun süre suda kaldığında dahi sorun olmayacağını söylese de, garanti kapsamında şirketin su hasarlarını tamir etmek istemediği biliniyor. Bu durumda yanıltıcılık olarak nitelendiriliyor

Ancak Brezilya gibi kalabalık bir ülke için verilen cezanın oldukça az olduğu da bir gerçek. Ama, Apple’ın Brezilya’da iPhone satışlarına devam edebilmesi için kesilen cezayı ödemesi de şart. Bunun yanı sıra bu şart nedeniyle diğer telefon üreticilerinin de yaptırımlara boyun eğdiğini belirtmek gerek. Hatırlarsanız Samsung ile Procon-SP hediye şarj cihazı verilmesi konusunda Galaxy S21 için anlaşma sağlamıştı.

Brezilya dünyanın en büyük telefon pazarlarından birisi olduğu için şirketlerin ülkenin kurallara uyması ve meydan okumadan önce iki kez düşünmeleri gerekiyor.

 


Apple müşterilerinin davranışına göre hizmet veriyorApple müşterilerinin davranışına göre hizmet veriyor
Mark Zuckerberg Clubhouse'da Apple'ı eleştirdiMark Zuckerberg Clubhouse'da Apple'ı eleştirdi

PAYLAŞ