Apple salgının Türkiye hareketlilik verilerini paylaşıyor - Haberler - indir.com

Apple salgının Türkiye hareketlilik verilerini paylaşıyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-04-16 23:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Dünya genelinde enfekte boyutu 2 milyonu aşan COVID-19 salgınına karşı şirketler mücadele vermeye devam ediyor. Bu noktada önemli hamleleri bulunan Apple, şimdi ise önemli bir projeye imza attı. ABD’li dev şirket aralarında ülkemizinde yer aldığı birçok ülkedeki yaya ve araç hareketliliğine dair veriler paylaşmaya başladı. Her gün binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan yeni tip koronavirüs hastalığı COVID-19 hükümetlerin ve toplumlun hep beraber mücadeşe etmesine sebep oldu. Salgına karşı tüm vatandaşlar ve şirketler aktif bir şekilde mücadele etmeye devam ediyor.

Apple ise bu kapsamda yeni önemli projelere imza atmayı sürdürüyor. Daha öncesinde koronavirüs salgınının yayılmasını azaltmaya yardımcı olmak için Google ile iş birliğine giderek COVID-19 temas takiibi aracı geliştirdiğini duıyuran Apple, şimdi ise ülkelerdeki hareket verilerini paylaşmaya başladı.

Apple Haritalar, Koronavirüs testi yapılan merkezleri gösterecekApple Haritalar, Koronavirüs testi yapılan merkezleri gösterecek

Hareket verileri Haritalar uygulaması ile hesaplanıyor

Türkiye’de dahil olmak üzere toplam 63 ülkeden toplanan veriler, iPhone’lara önceden yüklü olan Haritalar uygulamasının yol tarifi taleplerine göre hesap ediliyor. Araç, yürüme ve toplu taşıma odaklı yol tarifi taleplerini inceleyen Apple, bu sayede ülkelerdeki hareketliliği ölçüyor. Rapoların günlük olarak yayınlanacağını ifade eden Apple, Haritalar uygulamasından elde edilen verilerin kullanıcıların Apple kimlikleri ile ilişkilendirmediği ve lokasyon geçmişlerini tutmadığını ifade ediyor. Tamamen anonim bir şekilde toplanan veriler 63 ülke ve bölgede kamu sağlık yetkililerini iletilecek.

Apple’ın Türkiye’deki hareketlilik trendine göre ilk vakanın açıklandığı Mart ayının ikinci haftasından itibaren hem araç hem de yaya hareketliliği oldukça azalıyor. 13 Ocak – 13 Nisan arasındaki verilere göre ise araç hareketliliği yüzde 56 oranında düşerken yaya hareketliliği ise yüzde 63 seviyesinde bir azalma yaşamış olduğu gözüküyor. Bakalım Apple’dan bu mücadelede ne gibi hamleler daha gelecek göreceğiz.


Apple ve Google'dan koronavirüse karşı ortaklıkApple ve Google'dan koronavirüse karşı ortaklık

PAYLAŞ