Apple, Safari'den Flash desteğini kaldırıyor - Haberler - indir.com

Apple, Safari'den Flash desteğini kaldırıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-23 16:19:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple, Flash özelliğini kaldırıyor. Teknoloji devi, Safari'nin önizleme sürümünün son güncellemesi ile beraber Flash eklentisini devre dışı bırakmayı tercih etti. Buna ek olarak Google'ın da kısa bir süre önce Chrome tarayıcısı için buna benzer bir hamle yaparak Flash özelliğinin artık miadını doldurduğunu gösteriyor. Teknoloji şirketi Apple, Safari'nin geliştirici sürümü olan Safari Teknoloji Önizlemesi'nde Flash desteğinin yapılan güncelleme ile beraber devre dışı bırakıldığının bilgisini verdi. Safari Teknoloji Önizlemesi 99 sürümünde yapılan değişiklikler arasında, WebKit kodu ile beraber yapılan bir takım iyileştirmelerin yanı sıra, Eski Eklentiler başlığı altında Adobe Flash için desteğin kaldırılması da yer alıyor. 

Aslına bakılırsa Flash özelliğini tamamen bitirme çalışmaları uzun yıllardır devam ediyor. Medyayı internet aracılığı ile dağıtmak için bir dönem son derece yaygın olarak kullanılan ve hatta standartlaşan bu Flash özelliği, artık gelişen teknoloji karşısında güncelliğini kaybetti ve mobil platform için pek de uygun sonuçlar sunmuyor. Apple şirketinin eski kurucu ortağı Steve Jobs, yaklaşık 10 yıl kadar önce Flash Üzerine Düşünceler başlıklı bir yazısı içerisinde Flash'ın modern çağın gereklerine yetişemediğini dile getirmişti. 

Adobe Flash'da Yeni Güvenlik Açığı Bulundu!Adobe Flash'da Yeni Güvenlik Açığı Bulundu!

Apple'da Flash özelliğini kaldırdı

İlk olarak Google Flash özelliğini kaldırdı, ardından ise şimdi Apple'da Flash özelliğinin fişini çekti. Apple şirketi, Google ve diğer tarayıcı geliştirici şirketlerinin Flash özelliğine karşı durmalarının ardından Adobe, geçtiğimiz yıllar içerisinde 2020'de Flash'ı tamamen kaldıracağını dile getirmişti. Bunun üzerine artık Apple da Safari tarayıcısı için Flash'ı kaldırmanın yakın olduğunu işaret etti. Teknoloji dünyasının lider isimlerinden Apple, iOS akıllı cihazlarda Flash özelliğini tarayıcısına daha önce entegre etmediği için web standardının kaldırılması, mobil kullanıcılar için de herhangi bir sorun teşkil etmeyecek. 

Mac bilgisayarlarda Safari adlı tarayıcı, macOS Sierra'dan bu güne kadar Flash eklentisi devre dışı bırakılmış olarak kullanıcılara sunuluyor ve kullanıcılar, yazılımı mevcut duruma göre manuel olarak etkin hale getirebiliyorlar. Geçtiğimiz yıl içerisinde Google da aramalarda Adobe Flah desteği 2020 yılı içerisinde kaldırılacağının bilgisi verildi. Flash özelliği konusunda yeni yapılan bu hamleler ile beraber, Flash özelliği tamamen hayatımızdan çıkarılacak. Yakın zaman içerisinde Flash özelliğinin tüm tarayıcılardan kaldırılması bekleniyor. 

 


Adobe Flash'ta Yeni Bir Güvenlik Açığı Tespit EdildiAdobe Flash'ta Yeni Bir Güvenlik Açığı Tespit Edildi
Adobe Flash'ın Tarihe Karışacağı Zaman Belli OlduAdobe Flash'ın Tarihe Karışacağı Zaman Belli Oldu

PAYLAŞ