Apple piyasaya yeni süreceği MAC modelleri için Intel işlemciden vazgeçebilir! - Haberler - indir.com

Apple piyasaya yeni süreceği MAC modelleri için Intel işlemciden vazgeçebilir!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-26 14:31:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Apple’la ilgili raporlar yayınlayan ünlü analist Ming Chi-Kuo şirketin 2021 senesinde piyasaya süreceği Mac modellerinde Intel’den vazgeçeceğini belirtti.

iPhone modellerinin modem ve işlemci yongası için Qualcomm’la çalışan Apple şirketle arasındaki patent savaşı nedeniyle hali hazırda Mac modellerinde çalıştığı Intel’le iş birliği yapmıştı. Ancak bu ortaklık uzun sürmedi. Qualcomm’la yeniden anlaşan teknoloji devi akıllı telefon üretiminde Intel’i hızlıca devreden çıkarmış ve 5G modemle ilgili olan çalışmalarını da satın almıştı. Akıllı telefonlarında Intel’i göz ardı eden şirketin şimdi Mac cihazları içinde Intel’den vazgeçtiği iddia ediliyor. Ming Chi-Kuo’nun açıklamalarına göre senelerdir Mac bilgisayarlarda Intel işlemci yongasını kullanan Apple 2021 senesinde bu durumu değiştirerek yeni piyasaya süreceği Mac cihazlarında ARM tabanlı işlemciler kullanacak.

Apple, VirnetX'e 440 milyon dolar ödeyecek!Apple, VirnetX'e 440 milyon dolar ödeyecek!

Apple Intel’den tamamen vazgeçecek mi?

Kuo’nun Apple’la ilgili açıkladığı tahminlerine göre Apple ilk ARM işlemci yongasından güç alan Mac modelini 12 ile 18 ay arasında pazara çıkaracak. Şirketin Intel’i geride bırakmasının nedeni ise Apple’ın kendi işlemci yongasını kullanmak istemesi ve Mac cihazlarını da tamamen kendi donanımlarıyla geliştirmek istemesinden kaynaklanıyor. Apple’ın ürettiği ürünlerde kendi işlemcilerini kullanma isteğinin sürpriz olduğunu söyleyemeyiz. Zira şirketin bu konuya ilişkin çalışmaları yıllardır devam ediyor. Ancak bu iddianın da yeni olmadığının altını çizmekte fayda var. Kendi donanımlarına yönelik çalışmaları hızlandıran Apple’la ilgili bu tarz bir iddia ilk olarak 2018 senesinde gündeme gelmişti.

Apple’ın yeni geliştireceği iPhone, iPad ve Apple Watch gibi ürünleri de ARM mimarisine dayanıyor ve görünüşe göre yakın zamanda bu durum Mac modelleri için de geçerli olacak. Mac modelleri için birçok şeyi etkileyecek olan bu temel değişikliğin nasıl bir başarı elde edeceği hakkında şimdiden yorum yapmak oldukça zor. Hali hazırda Mac cihazları için x86 mimarisini kullanan şirket Mac modellerini ARM mimariyle geliştirdiğinde mevcut programlarının bazılarının bu işlemcide çalışmayacağı söyleniyor. Bu da Mac modellerinin uygulama konusunda kısıtlanacağı anlamına gelmekte.

Apple Mac Pro daha da büyüdü! İşte şaşırtan Apple Mac Pro fiyatı

Ancak Windows bilgisayarlarda karşımıza çıkan ARM mimarisinin de büyük faydalarının bulunduğunu es geçmemek gerek. Ayrıca Apple’da bu işlemcileri geliştirirken yazılım ve donanımın daha uyumlu çalışmasına odaklanacağı yönünde bir açıklama yapmıştı. Yine de Mac modellerindeki uygulamaların kısıtlanmasının ilk etapta kullanıcılar tarafından hoş karşılanmayacağını söyleyebiliriz. Henüz bu iddia hakkında herhangi bir açıklama yapmayan şirketin Mac modellerini üretirken nasıl bir yol izleyeceğini ilerleyen dönemlerde sizlerle paylaşacağız.


Yeni tanıtılacak Apple ürünleriyle ilgili önemli bilgilerYeni tanıtılacak Apple ürünleriyle ilgili önemli bilgiler
Apple fütüristik bir iPhone tasarımına imza attı!Apple fütüristik bir iPhone tasarımına imza attı!

PAYLAŞ