Apple, Mac Satışlarındaki Düşüşün Sebebini Buldu - Haberler - indir.com

Apple, Mac Satışlarındaki Düşüşün Sebebini Buldu

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-07 11:02:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknoloji alanında bir dünya markası olmayı başaran Apple, son günlerde düşüş yönünde olduğu konular ile gündeme geliyor. Hatta Apple ürünü Mac bilgisayarların satış oranlarında düşüş yaşanma sebebi ortaya çıkarıldı. Şirket, söz konusu Mac bilgisayarların satışlarında yaşadığı düşüşün sebebi olarak Intel şirketini suçlu gösteriyor. Elde edilen bilgilere baktığımız taktirde Tim Cook ve çalışma arkadaşları, yonga çipi üreticisi Intel hakkında alacağı ciddi kararları konuşmak üzere masaya oturmuş durumda. Forbes tarafından belirtildiği gibi Apple'ın en son hazırladığı finansal rapora baktığımız taktirde, şirketin Mali İşlerinden Sorumlu Genel Müdürü Luca Maestri'nin "Mac'in geleceği hakkında söylemem gerekenler var. Mac üzerinden elde ettiğimiz gelir bir önceki yılın rakamı olan 5.8 milyar dolar ile karşılaştırıldığında 5.5 milyar seviyesinde ve bu düşüş, temelde bazı popüler modellerde bulunan işlemci kısıtlamaları nedeniyle azaldı." şeklinde konuşması ile karşı karşıya kalıyoruz. 

Bunun yanı sıra aynı zamanda konu ile alakalı Tim Cook'da; "Genel olarak Mac üretim sürecinde, Mart ayının dahil olduğu çeyrek içerisinde işlemci departmanında bazı tedarik sorunları ile karşılaştık ve bu durum Mac satışları üzerinden elde edilen gelirde geçen yıla göre yüzde 5'lik bir azalmaya yol açtı. Ancak Mac gelirimizin bu kısıtlamalar olmadan geçen yıla kıyasla artacağına inanıyoruz. Ortaya çıkan bu zorluğun 3. çeyrek sonuçlarımız üzerinde önemli bir etkisi olacağına inanmıyoruz." şeklinde bir açıklama yaptı. 

Apple Kısa Bir Aranın Ardından Yeniden Trilyon Dolar DeğerindeApple Kısa Bir Aranın Ardından Yeniden Trilyon Dolar Değerinde

Bu açıklamalardan çıkardığımız anlamlarda, Mac bilgisayarlar için yonga tedarik sorununun MacBook'ların üretimi aşamasında çeşitli aksamaların yaşanmasına sebep olduğu ortaya çıkıyor. Konu ile alakalı Apple şirketi içerisinde bir kaynağı olduğu öne sürülen John Gruber, konu ile alakalı Apple kaynaklı ele geçirdiği bilgileri paylaşmış. Fakat bunun doğruluğunun bir iddia olduğunu da unutmamak gerekiyor. Apple'ın yeni nesil MacBook bilgisayarlarının piyasaya girmesinin neden bu kadar uzun sürdüğünü soran Gruber, şirket kaynaklı elde ettiği bilgi doğrultusunda tek kelime ile sorunun Intel sebebiyle yaşandığını dile getiriyor. 

Yonga çipi üreticisi Intel, halihazırda kullanılan işlemcilerinin üretim aşamasında yaşanan sıkıntılarını ve bununla beraber aynı zamanda stok konusunda da yaşanan sorunlarının bilgisayar üreticileri açısından büyük şirketler için son derece sorun yaşatan bir durum olduğu gayet açık bir durumdur. Yaşanan bu sorunlar karşısında, çoğu bilgisayar üreticisi üretim esnasında eski Intel GPU'ları ürettikleri ürünlerde kullanmak zorunda kalıyorlar. Bunun yanı sıra birde AMD'ye geçen şirketler de söz konudur. Apple, Intel sebebiyle yaşadığını iddia ettiği MacBook'ların satışında yaşanan düşüş sayısı sebebiyle kendi ARM tabanlı işlemcilerini üretmesi de şirket adında son derece değişik olan bir durumdur. Fakat bu üretim aşamasına geçmek pek de sanıldığı kadar kolay değildir. Fakat Apple, bunu başardığı taktirde tedarik etme konusunda kontrolü kendisi sağlayacak ve Intel ile tamamen bağlarını kopararak Mac'lerde elde ettiği karı daha da artırmaya yönelik uzun soluklu bir takvim planı içerisinde yer alabilecek. Bu sayede Apple kendi ürünlerinde kendi sistemini inşa etmeyi başarmış olacak. 



PAYLAŞ