Apple M1 işlemcisine özel kötü yazılım ortaya çıktı - Haberler - indir.com

Apple M1 işlemcisine özel kötü yazılım ortaya çıktı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-18 17:31:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Mac güvenlik araştırmacısı olan Patrick Wrardle, Apple’ın M1 işlemcisinde yerel olarak çalışan ilk kötü amaçlı yazılımını tespit ettiğini açıkladı. Bu söz konusu kötü amaçlı yazılım, kullanıcı verilerini toplayarak reklam ve kötü amaçlı sitelere bağlantı sunuyor. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olan Apple, geçtiğimiz yıl duyurduğu yeni nesil Mac bilgisayarlarda Intel işlemcilerden vazgeçerek kendi tasarımı olan ARM altyapılı Apple M1 işlemcisine yer vermiş ve dizüstü bilgisayar modelleri için yeni bir başlangıç yapmıştı. M1 işlemcisi yeni bir işlemci modeli olduğu için ilk etapta kötü amaçlı bir yazılıffm yer almıyordu. Ancak Mac güvenlik araştırmacısı Patrick Wardle tarafından yayınlanan yeni rapor ile Apple M1 işlemcisinin ilk kötü amaçlı yazılımını tespit ettiğini belirtti.

Apple M1 işlemcide kötü amaçlı yazılım bulundu

Ren Zengfei'den Apple açıklamalarıRen Zengfei'den Apple açıklamaları

Wardle tarafından belirtilen bilgilere göre Intel X86 işlemcilerde çalışmak için geliştirmiş olan ve bir Safari uzantısı olarak bulunan GoSearch22 fadlı kötü amaçlı yazılım, ilk etapta aralık ayında tespit edilmiş ve Pirrit olarak bilinen Mac reklam yazılımı oldukça bilinen bir yazılım olarak gözüküyor. En eski ve en aktif Mac reklam yazılımı ailesinden olan Pirrit, sürekli olarak değiştiği için tespit edilemiyor. Ancak kısa süre içinde Apple M1 işlemcili Mac cihazlarda yer alması dikkatleri çekiyor. Konu hakkında paylaşılan bilgilere göre GoSearch22, ilk etapta sıradan bir Safari tarayıcı uzantısı gibi kendisini gösteriyor. Arka planda kullanıcı verilerini toplayan GoSearch22, daha sonra kötü amaçlı yazılımları yaymak için web sitelere bağlanan bazı açılır pencereler ve birçok legal olmayan reklamlar gösteriyor.

Bu kötü amaçlı yazılımı izlemek için kasım ayında Apple Geliştirici Kimliği ile imzalandı ancak sonrasında iptal edildi. Apple M1 işlemcisi henüz yeni bir işlemci olduğu için bu işlemciye özel geliştirilen kötü amaçlı yazılımlarda yeni yeni türemeye başladı. Bu sebeple kolay tespit edilemezken, şuan için 2020 model MacBook Pro, MacBook Air ve Mac mini modellerinde Apple M1 işlemcisi bulunuyor. 2022 yılında ise tüm Mac ailesinin Apple şirketinin ARM tabanlı işlemcilerine geçiş yapması bekleniyor.


Apple şarj sorunu olan Apple Watch'ları onarım kampanyası başlattıApple şarj sorunu olan Apple Watch'ları onarım kampanyası başlattı
Apple gelişmiş OLED ekranlar içim TSMC ile birlikte çalışacakApple gelişmiş OLED ekranlar içim TSMC ile birlikte çalışacak

PAYLAŞ