Apple Kadın Ve Erkek Çalışanlar Arasında Ayrımcılık Mı Yapıyor? - Haberler - indir.com

Apple Kadın Ve Erkek Çalışanlar Arasında Ayrımcılık Mı Yapıyor?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-29 23:30:03
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Apple için yapılan yeni anket, erkek ve kadın çalışanlar arasında maaş farkını olduğunu gösterdi. Mevcut anket, ayrımcılık iddialarını da beraberinde getirdi.

Apple’da çalışan yazılım mühendisleri tarafından yapılan yeni bir anket, resmi olmasa da şirket için yeni tartışmaların yaşanmasına yol açtı. Yazılım mühendislerinden biri tarafından düzenlenen Apple maaş eşitliği anketinde kadın ve erkek çalışanların maaşları arasında yüzde 6'lık bir ücret farkı olduğunu ortaya çıkardı.

Maaş Farklarının Sebebi Ne?

Anket verilerine göre ankete 2000 çalışan katıldı. Ankette ciddi bir fark olması, daha önce de gündeme gelen eşitsizlik iddialarını bir kez daha ön plana çıkardı. En son 2016 yılında yaşanan tartışmalarda   Apple CEO'su Tim Cook , Apple'daki kadınların dolar başına 99,6 sent kazandığını açıklamıştı.

Yeni anket çalışmalarını gerçekleştiren çalışanlar arasında 20 yılı aşkın süredir Apple’da çalışan Cher Scarlett yer alıyor. Anket sonucunda konuyla ilgili kapsamlı açıklamalar yapan Scarlett "Ödeme eşitliğinin geçmişte bir sorun olduğunu biliyoruz ve Apple bunu düzeltmek için bir şeyler yaptı. Ancak bu konuşmayı şu anda tekrar yapıyoruz. Çünkü şirketin belirli alanlarında boşluklar görüyoruz ve Apple'ın bunu önlemek için ne yapacağını bilmek istiyoruz. Her yıl bu oluyor."  Dedi.

Anket ile birlikte gündeme gelen iddialarda farklı yorumlar yapıldı. İddialara göre şirkette teknik rollerde veya üst düzey pozisyonlarda daha az kadın çalışıyor ve genel olarak bu pozisyonlarda erkekler tercih ediliyor. Bu nedenle de genel olarak erkek çalışan maaşları kadınlara göre daha yüksek. The Verge ile paylaşılan kapsamlı anket verileri özel bir şekilde ayrıştırıldı. The Verge tarafından yapılan paylaşımda anket ile ilgili öne çıkarılan detaylar şöyle oldu;

  • Ankete katılanlar arasında, orta düzey teknik rollerdeki erkekler için ücret, kadınların ücretinden yüzde 6,25 daha yüksek
  • Temel mühendislik rollerinde kadınların maaşı, ankete katılanlar arasında erkeklerin maaşından yüzde 1,2 daha yüksek. Ancak Scarlett sonuçlara karşı temkinli. “Bu yüksek rollerdeki erkeklerin ankete yanıt verme olasılığı  daha düşük. Çünkü onlar şirkette en yüksek maaşı alıyorlar” dedi.

Apple’a Sunulacak!

Apple yazılım mühendisi ve şirketin veri analiz grubundan küçük bir ekip, bulguları yakında Apple ile  paylaşacak.  Apple tarafından konuya nasıl yaklaşılacağı ve herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağı da merak ediliyor.





PAYLAŞ