Apple, kadın çalışanlara erkeklerden daha az maaş veriyor - Haberler - indir.com

Apple, kadın çalışanlara erkeklerden daha az maaş veriyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-24 09:03:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının lider isimlerinden Apple, kadın çalışanlar için ücret eşitliği ile ilgili geride kaldı. Şirket içinde yapılan bir anket, ücret eşitsizliği konusunda dikkat çekici sonuçlar içeriyor. 

Başarılı isim Apple, kadın ve erkekler ile ilgili olarak aralarında süregelen ücret eşitsizliği konunda çaba gösteren şirketlerin başında geliyor. Geçmişte bu konu ile ilgili olarak ciddi eleştiriler ile karşı karşıya kalan firmanın bu sorunu çözdüğü düşünülüyordu. Fakat şirket içinde son yapılan bir anket sonuçlarına göre durum hiç de dışarıdan göründüğü gibi değildir. Buna göre ise teknoloji dünyasının başarılı ismi, çalışan kadın ve erkekler arasında ücret eşitsizliği halen devam ediyor. 

Apple için 300 milyon dolarlık tazminat kararıApple için 300 milyon dolarlık tazminat kararı

Apple, ücret eşitliği konusunda geride kaldı

Apple bünyesinde Yazılım Mühendisi olarak görev yapan Cher Scarlet, yaklaşık olarak 2 bin çalışanın dahil olabildiği bir anket sonuçlarını kısa süre içerisinde açıklamıştı. Katılabildiği şeklinde belirtilmesinin sebebi, Apple Scarlet'ın kişisel bilgiler topladığı yönünde bir anket yapmasına engel olmaya çalıştı. Esasında Apple uzun bir zamandır bu tarz şirketler içi kişisel bilgiler toplayan anketlere pek de yakın bakmıyordu. Buna karşılık ise 2 bin kişinin vermiş olduğu yanıtlara göre Apple'ın ise içinde yer aldığı San Francisco’da ise bu oran yüzde 5 civarındadır. Bu bağlamda Apple diğer firmalara yakın bir ücret eşitsizliği ile adından söz ettiriyor.

Fakat yapılan bu araştırmanın sadece 2 bin çalışan tarafından yapılması, soruların yönlendirme içeriği gibi çeşitli eleştiriler, anketin bilimselliğini de tartışmaya dahil ediyor. Apple ise 2020 yılında yayınladığı rapor içerisinde 147 bin çalışanı bünyesinde barındırdığını açıklamıştı. Kısaca belirtmek gerekirse çalışan sayısı oldukça az miktardadır. Buna karşılık araştırmayı yapan Svarlet, Apple'ın kadın ve erkek çalışanlar arasında ücret konusunda eşitlik sağlamak adına çalışmalar yaptığını bildiği dile getirildi. Fakat Cher Scarlet, Apple’ın bu çalışmalar ile ilgili olarak daha fazla bilgi paylaşması gerektiğini düşünüyor. Ankette ortaya çıkan tek sıkıntı bu sonuçlar değildi. Ankette yer alan bilgilere göre şirket içerisinde üst düzey pozisyonlarda kadın, siyahi ve farklı cinsel yönelimleri olan bireylerin beyaz erkeklere göre daha az ücret aldığı da ortaya çıktı.

Tim Cook’a göre ise Apple, kadın ve erkek çalışanlar adına ücret eşitsizliği ile ilgili olarak sürekli kendi yenileyen bir yapıya sahiptir. Fakat şirketin CEO'su, bu açıklamayı 2016 yılında yapmıştı. Beş yıl içerisinde Apple önemli düzeyde bir yol kat etmiş olsa da kadın ve erkekler arasında yaşanan ücret eşitsizliği konusuna karşı atılan adımların daha şeffaf bir şekilde isteniyor. 

 


Apple Watch bu kez silahlı soyguna uğrayan bir kadına yardımcı olduApple Watch bu kez silahlı soyguna uğrayan bir kadına yardımcı oldu
Apple Watch 7 için tasarım netleştiApple Watch 7 için tasarım netleşti
TikTok Apple Music ve Spotify'a Rakip OlacakTikTok Apple Music ve Spotify'a Rakip Olacak

PAYLAŞ