Apple iCloud konusunda FBI baskısına yenik mi düştü? - Haberler - indir.com

Apple iCloud konusunda FBI baskısına yenik mi düştü?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 49 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-22 20:49:09
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Akıllı telefonlarda kişisel gizliliğin korunması için en çok tercih edilen uçtan uca şifreleme yönteminden Apple’ın iki sene önce vazgeçtiği bildirildi. Apple’ın “KeyDrop” ve “Plesio” adı verilen güvenlik önlemlerini geri plana atmasında FBI’ın etkisi olduğu düşünülüyor.

Apple iOs işletim sistemine sahip olan bütün cihazlarda kullanıcıların depoladıkları verilerini şifreliyor. Ancak konu iCloud olduğunda şirketin bu alanda tam bir koruma sunmadığını söylemek yanlış olmaz. Reulters’ın haberine göre Apple’ın bu alandaki tercihi sorunlardan kaynaklanmasının aksine bilinçli olarak alınan bir karar. Reulters Apple’ın “KeyDrop” ve “Plesio” olarak isimlendirilen uçtan uca şifreleme siteminden iki sene önce vazgeçtiğini belirtti.

FBI, iPhone Kilidini Kırmak İçin 900 Bin Dolar ÖdediFBI, iPhone Kilidini Kırmak İçin 900 Bin Dolar Ödedi

Apple uçtan uca şifreleme planından neden vazgeçti?

Haberde yer alan bilgilere göre şirket uçtan uca şifreleme planını ilk olarak FBI’ya götürdü ancak plan tahmin edebileceğiniz üzere itirazla karşılandı. Hatırlarsanız o dönemlerde San Bernardio’da yaşayan Syed Farook 14 kişiyi öldürüp, 22 kişiyi yaralayarak kaçmıştı. Zanlının iPhone’une ulaşabilmek için ise FBI Apple’e ciddi bir baskı yaptı. Şirketin uçtan uca şifreleme planlarından baskı nedeniyle vazgeçtiği söylense de bu durumun henüz kesin bir bilgi olmadığının altını çizmekte fayda var.

Konuyla ilgili açıklama yapan eski bir Apple çalışanı da, uçtan uca şifreleme planın bir kenara bırakılmasının ardında, kullanıcılarının şifrelemeyle verilerine ulaşmasında zorluk yaşamaktan endişe duyduklarını dile getirdi. Ancak tüm bunlar verilerinizin güvende olmadığı anlamına gelmiyor. Apple’ın daha önce yaptığı açıklamaya göre iCloud “Anahtar Zinciri”, “Ağ şifreleri”, “Kişisel sağlık verileri”, “Ödeme bilgileri”, ve “Siri”, iCloud üzerinde hem sunucu da, hem de iletim esnasında şifreleme yöntemiyle korunuyor.

FBI iPhone 11 Pro Max'ı Hackledi!

Ancak haberde yer alan bilgilere göre sorun Apple çalışanlarının ve güvenlik kuvvetlerinin daha az korunan bilgilere teknik açıdan erişim sağlayabilmesi. Bu durumdan korunmanın bir yolu ise iColud yedeklerini devre dışı bırakarak yedekleme konusunda bilgisayarlara güvenmek ve çökmemelerini ummak…

FBI Apple’a baskı uyguluyor

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz dönemde büyük baskılar altında kalan Apple yakın zamanda benzer bir baskının eşiğine geldi. Mohammed Saeed Alshamrani’nin iPhone’una erişim sağlamak için Apple’ı zorlayan FBI bu konuda pek uzlaşacak gibi de durmuyor. Şirket zanlının iCloud yedeklerini teslim etmesine rağmen bu durum FBI’ın isteklerini karşılaşmış değil. Üstelik cihaza farklı yollarla erişim sağlayabileceğine dikkat çeken yetkililer herhangi bir talep doğrultusunda, herhangi bir cihazın verilerine erişim hakkı istiyor. Ve bunun kullanıcı gizliliği olduğunu savunarak farklı yollarla uzlaşmaya çalışan Apple’ın çabaları ise yetersiz kalıyor. Apple ve FBI arasındaki ipler iyice gerilirken şirketin kullanıcılarının verilerini hangi yöntemlerle koruyacağını göreceğiz.


ABD Başkanı Donald Turmp, Apple'a ateş püskürdüABD Başkanı Donald Turmp, Apple'a ateş püskürdü
Apple ile tekrar anlaşan Qualcomm'un piyasa değeri 100 milyar dolara ulaştıApple ile tekrar anlaşan Qualcomm'un piyasa değeri 100 milyar dolara ulaştı

PAYLAŞ