Apple çalışanları, taciz ve ayrımcılık olaylarına karşı birlik oldu - Haberler - indir.com

Apple çalışanları, taciz ve ayrımcılık olaylarına karşı birlik oldu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 31 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-25 16:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Dünyanın dev teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, çalışanları arasında ayrımcılık yapıyor iddiası gündemde yer aldı. Bu durumun üzerine çalışanlar, örgütlenerek kendi hikayelerinden söz etti. 

Apple, kadın ve erkek çalışanları arasından ayrımcılık yaptığı ve taciz skandalları ile sık sık gündemde yer alıyor. Geçtiğimiz günler içerisinde gündemde yer alan bir anket sonucunda, teknoloji şirketinin içyüzünü gösterdi. Apple’da çalışan Yazılım Mühendisi Cher Scarlet, yaklaşık 2 bin çalışanın katılım gösterdiği anket sonuçlarını aktarıldı. Anketten elde edilen bilgilere göre şirket, aynı pozisyonlarda yer alan kadın ve erkek çalışanlar eşit maaş ödemesi yapmıyor. Erkek çalışanlar kadınlardan yüzde 6 oranında daha fazla maaş alıyor. Son olarak ise çalışanlar, taciz ve ayrımcılık olaylarına karşı da mücadele içerisindedir. 

Apple ürünlerini sızdıran ajan yakalandıApple ürünlerini sızdıran ajan yakalandı

Apple, çalışanları hikayelerinden söz ediyor

Şirkette olası bir ücret sorununu gündeme getiren gayri resmi çalışmanın yayımlanmasından sonra oldukça hareketli dakikalar içerisine girdi. Apple'da yer alan bir grup çalışan, şirket bünyesinde değişiklik yapmak için yeni bir oluşumun içine dahil oldu. The Verge tarafından yapılan habere göre, bazı Apple çalışanları #AppleToo başlığı altında organize olmak adına bir araya geldiler. Söz konusu bu çalışma, Apple'ın ürünleri için eşsiz bir şekilde hazırlanan gizliliğin, bazı çalışanları için ters etkiler yarattığını aktarıyor. 

Apple bünyesinde yer alan bir çalışan, AppleToo hareketinde şunu yazdı: “Apple çok uzun bir süredir kamuoyunun incelemesinden kaçtı. Gerçek şu ki, birçok Apple çalışanı için gizlilik kültürü opak, göz korkutucu bir kale yaratıyor. Azınlık haline getirilmiş ırk, cinsiyet, tarihsel olarak marjinalleştirilmiş insan gruplarından meslektaşlarımızın orantısız bir şekilde karşı karşıya kaldığı bir gerçek bu.”

Devamında ise, “İşyerimizde tanık olduğumuz veya deneyimlediğimiz sürekli adaletsizliklere karşı hesap verebilirlik ve düzeltme için baskı yaptığımızda, bir izolasyon ve rütbe indirme modeliyle karşı karşıya kalıyoruz. Tüm iç yolları tükettik. Liderimizle görüştük. People ekibine gittik. İş Davranışları yoluyla üst seviyelere yükseldik. Hiçbir şey değişmedi.” dedi. Söz konusu bu grup, halihazırda bulunan ve eski Apple çalışanlarının hikayelerini paylaşmalarına yarayan bir yer olmayı amaçlayan AppleToo adlı yeni bir web sitesi hazırladı. Yeterince hikaye paylaşıldığında, söz konusu bu değişiklik için bir bildiri yazmayı amaçlıyorlar.


"Yanlışlıkla" uygulama satın alan kullanıcıya Apple'dan şok yanıt
Apple ile ilgili Eylül iddiaları kafaları karıştırdıApple ile ilgili Eylül iddiaları kafaları karıştırdı
Apple'ın Haritalar uygulaması Siri ile kaza bildirimi yapacakApple'ın Haritalar uygulaması Siri ile kaza bildirimi yapacak

PAYLAŞ