Apple arama motoru Google’ı zorda bırakabilir! - Haberler - indir.com

Apple arama motoru Google’ı zorda bırakabilir!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-27 17:45:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Apple'ın Google'a rakip bir arama motoru üzerinde çalışmalar yürüttüğü bir süredir konuşuluyordu. Bugün itibari ile çıkan haberler ise dedikoduların doğruluğunun ispatlandığı cinsten oldu. iOS ve iPadOS 14 Beta sürümlerindeki Spotlight Search değişiklikleri, AppleBot taramalarındaki artış ve AppleBot destek sayfasındaki güncellemeler Apple'ın yakın zaman içerisinde bir arama motorunu kullanıma açacağını işaret ediyor.

Apple arama motoru Google’ı zorda bırakabilir!

Son yıllarda Google'ın iOS, iPadOS ve macOS için Safari'de varsayılan arama motoru olarak sunulması için Apple'a milyarlarca dolar ödediği bilinen bir gerçek. Bu sayede Google, kullanıcılar arama motorlarını manuel olarak değiştirmedikleri sürece bütün hareketlerin kendi servisleri üzerinden ilerlemesini sağlıyordu. Adil rekabet için bazı sorunların da yer aldığı süreçte Apple ile Google arasındaki sözleşmenin yakın zamanda son bulacağı da söylentiler arasında bulunuyor.

Google, Short Videos ile TikTok rekabetini artıracakGoogle, Short Videos ile TikTok rekabetini artıracak

Diğer bir yandan Apple, Google ile imzalamış olduğu sözleşmenin ne kadar kazanan tarafı olmuş olsa da rakibi olan Google'a gövde gösterisi yapmak adına bu sözleşmeyi gözden çıkarıp arama motoru tarafında rakip haline dönüşebilir. Bunu yapabilmek için de elinde milyonlarca kullanıcı ve milyonlarca aktif Safari tarayıcının olduğunu hatırlatmak gerekir.

‘’Varsayılan tarayıcı’’ krizindeki yasal süreçler, Google ile çekişmeli ilişkisi ve Apple'ın Siri ve iCloud ürünlerinin olgunluk kazanması Apple'ın arama motoru geliştirmelerine etken olan unsurlar.

Yeni arama motoru iddialarını doğrulayan bir diğer nokta ise Apple'ın son dönemde AI(yapay zeka)ML(makine öğrenimi) ve NLP (nörolinguistik programlama) ekiplerinde yeni işe alımlar gerçekleştirmesi oldu.

AppleBot tarafındaki kayıtlar incelendiği zaman robot.txt kurallarının genişletildiği, arama sıralaması ve web arama sonuçlarının ise nasıl düzenlendiğine dair detayların tutulduğu keşfedildi. Apple’ın frontend(önyüz) tarafında da geliştirmelere başladığı eklenen detaylar arasında.

KAYNAK: Aramamotoru.com



PAYLAŞ