Apple, App Store için belirlenen komisyon oranı hakkında konuştu - Haberler - indir.com

Apple, App Store için belirlenen komisyon oranı hakkında konuştu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-23 14:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Teknoloji devi Apple, App Store için belirlemiş olduğu komisyon oranı sebebiyle eleştirilmeye devam ediyor. ABD’li şirket 27 Temmuz 2020 tarihinde rekabeti baltalama ve tekelciliği yüceltme iddiaları ile mahkemeye çıkacak. Duruşma kapsamında Alphabet, Facebook ve Amazon gibi dev şirketlerin ifade verecek. Google’ın da rekabet politikası bu kapsamda incelenecekken, Google’ın arama sonuçlarında kendi ürünlerini diğer şirketlerin ürettiği ürünlerin önüne koyması, birçok kullanıcının tepkisini çekmişti.

Diğer yandan Android tabanlı akıllı telefonlarda kullanıcılara kendi taryıcısını zorla kullandırtmak ile suçlanan Google, olayların görüldüğü gibi olmadığını ifade ediyor. Apple ise aboneliklerden, uygulama içi satın alımlardan ve ücretli uygulamalardan yüzde 30 oranla komisyon geliri elde ediyor.

Apple Haritalar özelliği Türkiye’de kullanıma sunulduApple Haritalar özelliği Türkiye’de kullanıma sunuldu

Apple, komisyon oranı ile gündeme geldi

Bildiğiniz üzere uygulama içi aboneliklerden alınan komisyon oranı ikinci yılda yüzde 15’e düştü. Bu uygulamayı takdir etmeyen uygulama geliştiricileri ise Apple’ın kullanıcıları ödeme yapmaya zorladığını ifade ediyor. 44 yıllık şirket, üçüncü parti uygulamaların yüklenmesine izin vermiyor. Bundan ötürü ise Spotify ve Netflix gibi şirketlerin App Store’dan abone kayıt etmemeye başladığını görüyoruz. App Store, komisyon oranı ile bir süre daha gündemde olacak gibi duruyor. Wall Street Journal’a konuşan Apple;  “Apple kesinlikle tekelciliği savunan bir marka değil. Komisyonlardan elde ettiğimiz gelir, mağazamızda bulunan iki milyon uygulamanın hepsinden gelmiyor. Çok az uygulamadan komisyon alıyoruz.”

“Yüzde 30 olarak belirlediğimiz komisyon ücreti, geliştiricilerin kendi uygulamalarını diğer uygulama mağazalarında yayımlamak adına ödediği ücretten daha azdır. Geliştiriciler, App Store’un 2008 yılında hayata geçirilmesinden önce de daha fazla ödeme yapıyordu. Bu durum şimdi de aynı.” Dedi. Bakalım markanın App Store komisyon problemleri ile ne kadar süre daha gündemde kalacak göreceğiz. Çözüm noktasında ise nasıl bir yol izlenecek göreceğiz.


Apple entegre dokunmatik katmanlı OLED ekran üzerinde çalışıyorApple entegre dokunmatik katmanlı OLED ekran üzerinde çalışıyor
Apple için 1 milyar dolarlık 'dolandırıcılık' davasıApple için 1 milyar dolarlık 'dolandırıcılık' davası

PAYLAŞ