Apple AMD'yi terk etmeye hazırlanıyor - Haberler - indir.com

Apple AMD'yi terk etmeye hazırlanıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 43 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-08 13:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Geçtiğimiz sene Intel’i bırakma kararıyla büyük yankı uyandıran Apple bu kez AMD’yi bırakma kararı aldı.

Qualcomm’la yaşadığı patent savaşı sürecinde cihazları için yeni bir çip arayışına giren Apple çareyi Intel’de bulmuştu. Bir süre Intel tabanlı çiplerle üretime devam eden şirket geçtiğimiz sene Qualcomm’la anlaşmaya varması ile birlikte Intel’i bırakma kararı almış ve Temmuz ayında şirketin 5G modem birimini 1 milyon dolara satın almıştı.

Apple iPhone'lar için masa üstü modunu kullanıma sunacakApple iPhone'lar için masa üstü modunu kullanıma sunacak

Bir süredir kendi işlemci yongası üzerinde çalıştığı bilinen Apple’ın geçtiğimiz haftalarda kendi işlemci yongasını taşıyan ilk bilgisayar olan Macbook’u 2021 senesinde piyasaya süreceği öğrenilmişti. Bugün itibariyle Macbook’lar için yeni bir planı olduğu ortaya çıkan Apple görünüşe göre Intel’den sonra AMD ile de çalışmalarına son vermek için hazırlanıyor.

WDDC etkinliğinde paylaşılan slaytla birlikte Apple’ın kendi GPU’sunu geliştirdiği anlaşılmış ve bu durum teknoloji dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Metal serisi olarak adlandırılacak olan yeni GPU serisi önümüzdeki yıllarda piyasaya sürülecek Mac cihazlarına güç verecek.

İsimlendirme konusunda Metal API’sinden esinlenen yeni GPU çözümlerinin harici ekran kartı olarak sunulup sunulmayacağı ise henüz bilinmiyor. Diğer bir yandan Apple’ın isteyen kullanıcıların harici AMD ekran kartını geleneksel yöntemle veya Thunderbolt kutusu içerisinde kullanmalarına izin verip vermeyeceği de henüz netleşmiş değil.

Apple gelecekte tamamen kendi ekosistemiyle mi var olacak?

Çıkan söylentilere göre AMD ile çalışmayı sonlandıracağı iddia edilen Apple’ın bu kararının AMD’ye ciddi bir zarar verme ihtimali de bulunuyor. AMD’nin en önemli müşterileri arasında olan şirketin bu kararı uygulamaya geçirmesi durumunda kırmızı ekibi üzeceği kesin.

Yeni yazılımıyla donanım uyumunu en üst seviyelere çıkarmayı hedeflediği tahmin edilen Apple’ın kendi geliştirdiği CPU-GPU ikilisiyle birlikte yapay zeka tabanlı uygulamalar ve donanımsal hızlandırma özelliklerinde büyük bir avantaj sahibi olabilme durumu da söz konusu.

Apple Mac'ler için yeni işlemcisi Apple Silicon'u tanıttı

Sahip olduğu mühendislik gücü ve bütçe sayesinde teknoloji sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Apple kendi GPU’sunu tasarlayabilecek birkaç şirketten biri. Ancak şirketin ürettiği yeni GPU’larla hedeflediği başarıyı elde edemeyeceği konusunda şimdiden bir yorum yapmak oldukça güç. AMD ile ilgili iddialara henüz resmi bir yanıt vermeyen Apple’ın nasıl bir strateji izleyeceğini görmek için beklememiz gerecek.

 


Apple şeffaf tuşlu klavye tasarımı üzerinde çalışıyorApple şeffaf tuşlu klavye tasarımı üzerinde çalışıyor
Apple iOS'taki casusluk yapan uygulamaları ifşa ettiApple iOS'taki casusluk yapan uygulamaları ifşa etti

PAYLAŞ