Apple ABD hükümetinin gizli görevlerine özel iPod geliştirmiş - Haberler - indir.com

Apple ABD hükümetinin gizli görevlerine özel iPod geliştirmiş

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 49 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-19 16:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Apple bünyesinde yer alan eski mühendislerden biri olan David Shayer, şirketle ilgili gündem yaratacak bir açıklamada bulundu. Apple'ın 2005 yılında ABD hükumeti ile iş birliği içerisinde bulunarak özel ve gizli bir iPad tasarladığını dile getiren Shayer, bu iPod'un veri toplayabilme özelliğine sahip olduğunu aktardı. Apple'da bir dönem yazılım mühendisi olarak göre alan David Shayer, Apple ve ürünleri ile ilgili çeşitli bilgi paylaşımlarında bulunan "TidBits" adlı bir platforma skandal açıklamalarda bulundu. Shayer söz konusu bu iddialara göre Apple, 2005 yılında ABD hükumeti ile iş birliğine giderek özelleştirilmiş ve farklı amaçlarda kullanılan gizli bir iPod gelmeye çalışmış. 

Sahyer TidBits, o süreç içerisinde şirketin yazılım geliştirme direktörünün kendisine gelerek, ABD Enerji Bakanlığı'ndan iki mühendise yardımcı olmasını istediğini söylüyor. Bunun durumun nedeninin ise özel bir iPod oluşturmak olduğunu ifade eden Shayer, iki mühendisin ABD'de önemli işler yürüten Bechtel isimli bir şirketin çalışanları olduğunu belirtiyor. İddialarına göre Shayer'in bu özel iPod projesindeki esas görevi, Enerji Bakanlığı'nın ihtiyaç duyduğu herhangi bir şeyi yönetmekmiş.

Apple Music abonelik nasıl iptal edilir?Apple Music abonelik nasıl iptal edilir?

Shayer, söz konusu projenin veri kaydedebilen bir iPod geliştirmekten ibaret olduğunun altını çiziyor. Apple'ın bu proje için genel merkezde özel bir oda tahsis ettiğini dile getiren eski Apple mühendisi, projeden Apple'ın sadece 4 çalışanının haberdar olduğunu söylüyor. Üstelik ABD hükumeti ile yapılan anlaşma kapsamında da herhangi bir iz bırakılmamış, projeye dahil olan isimler arasındaki iletişim de şahsen gerçekleşmiş. Yani bugün, 2005 yılındaki özelleştirilmiş iPod projesi ile ilgili herhangi bir kağıt parçası bulmak bile mümkün değil. Eski Apple mühendisi, oluşturdukları gizli özelliklere sahip iPod'un beşinci nesil olduğunu ifade ediyor. Bu da Apple'ın o dönemlerde işletim sisteminde dijital imzalama yapmadığı, bu sayede de yazılım üzerinde değişiklikler yapmanın çok kolay olduğu anlamına geliyor. Ekip en nihayetinde, ihtiyaç duyulduğunda kolayca açılabilen 60 GB kapasiteli gizli özelliklere sahip bir iPod geliştirmeyi başarmış.

Shayer, o dönemlerde geliştirilen iPod'u hiç görmediğini iddia ediyor. Aslına bakacak olursak Shayer, özel iPod'un hangi verileri kaydedebildiğinden de pek emin değil. Ancak eski Apple mühendisi, bu özel iPod'un bir "geiger sayacı" olarak kullanıldığına inandığını söylüyor.

Geiger sayacı ne amaçla kullanılıyor?

Geiger sayacını en basit tabirle, radyoaktivite kanıtlarını toplayan bir cihaz olarak tanımlanabilir. Shayer, ABD Enerji Bakanlığı'nın iPod gibi görünen bir geiger sayacını gizli görevler sırasında kullanabileceğini ve bu gizli iPod sayesinde önemli verilere ulaşabileceğini düşünüyor. Geliştirilen gizli iPod'un hala çalışır durumda olup olmadığı, geçmişte kullanılıp kullanılmadığı şu an için bilinmiyor. 


Apple ve Fortnite savaşı hakkında yeni açıklamaApple ve Fortnite savaşı hakkında yeni açıklama
Apple Music öğrencilere altı ay ücretsiz oluyorApple Music öğrencilere altı ay ücretsiz oluyor
iPhone üretim yeri değişikliği Apple'a beklenmedik sonuçlar yaratabiliriPhone üretim yeri değişikliği Apple'a beklenmedik sonuçlar yaratabilir

PAYLAŞ