App Store'da uzun zamandır beklenen gizlilik etiketleri yayımlandı - Haberler - indir.com

App Store'da uzun zamandır beklenen gizlilik etiketleri yayımlandı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-16 14:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple, uygulama mağazası olarak hizmet veren App Store'a gizlilik etiketleri özelliğini ekledi. Yani bu özellik ile beraber kullanıcılar indirecekleri uygulamaların hangi verilere erişim sağlayabilecekleri hakkında kolaylıkla bilgi sahibi olabilecekler.

Bu yılın Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen Apple Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) şirket, App Store'da yer alan uygulamaların her birinin yakın zaman içerisinde gizlilik etiketlerine sahip olacağının bilgisini vermişti. Söz konusu bu gizlilik etiketleri, kullanıcıların indirebilecekleri uygulamayı kullanmaya başladıklarında hangi hassas verileri paylaştıkları ile ilgili olark dikir edinmelerini sağlayacak olan bir özellik olarak kullanıma sundu.

Yeni yılda WhatsApp hizmet sözleşmesi yenileniyorYeni yılda WhatsApp hizmet sözleşmesi yenileniyor

Uygulama mağazası App Store'da yer alan tüm uygulamaların artık Apple'ın kendi uygulamaları da dahil olmak üzere iPhone'lar, iPad'ler, macOS, watchOS ve tvOS'deki uygulama mağazalarında bu gizlilik bilgilerini de göstermeleri gerekiyor. Bu durum ise uygulama gönderim sürecinin bir parçası oldu ve bu durum Apple dahil tüm kullanıcılar için geçerli olacaktır. Buradaki esas ana fikir ise geliştiricilerin veri toplama ve kullanım uygulamalarını şeffaf bir hale getirmenin yanı sıra, kullanıcıların bir uygulamayı indirmeden önce doğru ve bilinçli bir şekilde seçim yapmaları amaçlanıyor. Uygulama geliştirmek ile ilgilenen tüm şirketlere, geliştirici portalında etiketlerini güncellemeleri adına bir süre (8 Aralık'a kadar) verilmişti ancak süreç halen devam ediyor.

Kullanıcı gizliliği adına önemli bir hamle

Artık söz konusu bu etiketler yayında ve uygulama ürün sayfaları, uygulamanın sizi izlemek adına bu verileri kullanıp kullanmayacağını ya da bu verilerin size bağlantı kurup kurmayacağını aynı zamanda uygulamanın kullanım sırasında hangi verileri topladığını da görmek zorunda olacak. Herhangi bir uygulama tarafından toplanan veriler üç kategoriye ayrılmış durumdadır. Bu kategoriler; 'Sizi izlemek için kullanılan veriler', 'Size bağlı veriler' ve 'Size bağlı olmayan veriler'.

"Sizi izlemek için kullanılan veriler", herhangi bir uygulamadan toplanan kullanıcı veya cihaz verilerini, diğer şirketlerin uygulamalar üzerinden, web sitelerinden toplanan ve hedefli reklam uygulamaları için de kullanılan kullanıcı veya cihaz verileri ile ilgili hale getirildiğini ifade eder. İzleme, kullanıcı veya cihaz verilerini veri aracılarıyla paylaşmak anlamına da geliyor.

"Size bağlı veriler", uygulamada yer alan kullanıcı hesabı, cihazın ve buna benzer aracın sadece kimliğinize bağlanan verileri temsil etmektedir. Apple'ın yeni gizlilik güncellemesi ile beraber bu uygulamanın indirildikten sonra erişim sağlayabileceği veri türleri üzerinden daha ayrıntılı bir şekilde kontrol sağlanıyor. Bu durum de kuşkusuz kullanıcıları olumlu anlamda etkileyecek gibi gözüküyor. Yaşanacak olumlu gelişmeler yakın zamanda ortaya çıkabilir. 

 


2020 senesinin en iyi App Store uygulamaları2020 senesinin en iyi App Store uygulamaları
WhatsApp yeni güncellemelerden kullanıcılarını haberdar edecekWhatsApp yeni güncellemelerden kullanıcılarını haberdar edecek
WhatsApp alışveriş özelliği bir yenilik kazandıWhatsApp alışveriş özelliği bir yenilik kazandı

PAYLAŞ