Andromeda'dan Yeni Haberler Geliyor! - Haberler - indir.com

Andromeda'dan Yeni Haberler Geliyor!

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-12-04 11:10:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Liste

Andromeda'yı inceleyen bilim insanları binlerce kat uzaklıktaki 2 devasa kara delik keşfetti. NASA'nın Chandra X-ray gözlem evlerinden elde ettikleri veriler doğrultusunda bu kara delikleri keşfettiler. Bu kara deliklere J0045 + 41 isimlerini veren bilim adamları bunları öncesinde 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğunu düşünüyorlardı. Bilim adamları ilerde galaksimizin Andromeda galaksisi ile birleşeceğini düşündüklerinden bu yıldızlarla da birleşeceğimizi düşünüyorlardı.

Keşifi yapan Washington Üniversitesi'nde çalışan Trevor Dorn - Wallenstein adlı araştırmacı şunları söylediler;  'M31'de özel bir yıldız türü arıyorduk ve bir tane bulduğumuzu sanmıştık ama çok yabancı bir şey bulduğumuz için şaşırmış ve heyecanlıydık' diyen araştırmacılar kara delikten çok güçlü X-Işın sinyallerini fark ettiklerini de belirttiler. İlk başlarda nötron yıldızı da olabileceğini de düşündüklerini söylediler.

Sonrasında Hawaii'deki teleskoplardan gelen spektral veriler doğrultusunda J0045 + 41'in süper bir kara delik olabileceğini anladılar. Bu veriler doğrultusunda Nesne güçlü X-Işınının kaynağı 2,6 milyar ışık yılı uzaklıktaydı. Bu iki kara deliğin kombin olarak Güneşten 200 milyon kat daha fazla kütleye sahip olabilir. Bizim galaksimizdeki kara delik Güneşimizden 4 milyon kat daha fazla bir kütleye sahip. Bu verileri düşündüğümüzde evrenin ne kadar büyük ve biz onun içinde ne kadar küçük bir yer kapladığımızı hayal bile edemiyoruz. Bu güzel evrenin git gide sırlarının ve sakladığı  güzellikleri keşfeden bilim adamlarının kat ettikleri başarılarla bilgi sahibi olmak mucizevi bir şey.





PAYLAŞ