Android'e Yeni Rakip - Haberler - indir.com

Android'e Yeni Rakip

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 46 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-09-26 13:00:00
Editör : Volkan Deniz İkiz
Kategori : Donanım

 Fuchsia'yı 2016'nın şubat ayında geliştirmeye başlayan Google, yeni işletim sistemini ilk aşamada Android'e rakip yapmayı veya android yerine Fuchsia'ya geçmeyi planlıyor.

Google tarafından yaklaşık 1 yıldır her satırı alın teriyle yazılan çok amaçlı çapraz platform işletim sistemi Fuchsia'ya baktığımızda 2016 şubat ayından beri bir çok özelliğe kavuştuğunu görüyoruz.

Fuchsia'yı Tanıyalım

2016 Ağustosunda adını duymaya başladığımız Fuchsia, sadece birkaç satır koda sahipti ancak şimdi o birkaç satır kod yerini binlerce satırlık koda bıraktı. Google'ın Android ve Chrome OS'dan sonra 3. İşletim sistemi olmasını hedeflediği Fuchsia, Linux tabanlı değil de tamamiyle Google'ın kendi yazılımı olma özelliğini taşıyor.

Fuchsia Google

Google'ın tamamiyle kendi yazılımı dedik, Linux tabanlı değil dedik, peki bu Fuchsia'nın diğer işletim sistemlerinden farkı ne? Örneğin Linux tabanlı Android işletim sisteminde yaptığımız tüm işlemleri kernel kontrol ediyordu ve bu yazılım da Linux ekosistemine aitti, ve biz bir işlem yapacağımız sırada arka planda bir çok işlem dönüyordu ve bu da yapacağımız işlemin daha yavaş çalışmasına sebebiyet veriyordu. Ama Fuchsia'da durum değişiyor, Fuchsia'da yazılımın her satırı tamamiyle baştan sona yazıldığı için daha hızlı ve stabil çalışan bir işletim sistemi bizi bekliyor olacak.

Fuchsia Google

Android içerisindeki kodlar Linux'dan ve Java'dan parçalar içermekteydi ve Java'nın sahibi Oracle firması ile Google arasında bir çok telif hakkı ihlali sorunu vardı, Yeni Fuchia ile birlikte işletim sistemindeki tüm kodlar tamamiyle Google'ın kendi yazdığı kodlar olacağı için telif hakkı sorunu da ortadan kalkacak.

Google Fuchsia

Fuchsia'nın teknik bilgilerinden bahsedecek olursak işletim sistemi akıcılık odaklı olacağa benziyor. Arayüz ve uygulamaların yazılacağı platform olma özelliğini taşıyacak Google Flutter SDK, açık kaynaklı bir yazılım olma özelliğiyle birlikte çapraz platform desteğini de sunuyor. Özellikle Google Flutter SDK ile oluşturulan yazılımlar hem Android hem de iOS da çalıştığı için daha kullanıcı odaklı bir işletim sistemi bizi bekliyor olacak. Aynı zamanda yeni işletim sistemi Fuchsia'nın arayüzü ve uygulamalar 120FPS yani 120 kare/saniye'de çalışacağı için daha akıcı bir görüntü sunacak. Yani sonuç olarak Fuchsia'nın performansa, akıcılığa ve kullanıcı deneyimine çok önem verdiğini görüyoruz.

Fuchsia Google

Yeni işletim sisteminin özelliklerini kısaca maddelendirecek olursak şöyle bir liste ortaya çıkıyor;

  • Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olacak ve geliştiriciler tarafından geliştirilebilecek.
  • Linux yerine Google tarafından geliştirilen Magenta adlı çekirdek kullanılacak.
  • İşletim sisteminin tüm hakları Google'e ait olacak.
  • İşletim sistemi gelecekte Android ve Linux'un yerini alacak.
  • 64 bit ARM tabanlı işlemcilerde kusursuz çalışacak.
  • Nesnelerin interneti uygulamaları için tasarlanmakta.
  • Akıllı cihazların yönetimini kolaylaştıracak.
  • Kullanıcılar Fuchsia işletim sistemi üzerinde uygulama yazabilecek.

Fuchsia Google

Son olarak firma yetkililerinin geçmişteki bir açıklamasını ve daha sonra Fuchsia OS'un bir önizleme videosunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Magenta Projesi (Fuchsia) başlayalı yaklaşık bir yıl oluyor. Android, kullanıcılarla tanışmadan önce 5 yıl boyunca Google binası içinde kaldı ve geliştirildi. Eğer Fuchsia da aynı yolu izler ve karşımıza bir aksilik çıkmazsa, 2020 yılında Fuchsia işletim sistemine sahip bir cihazı görebiliriz.

 Video





PAYLAŞ