Android Telefonlar için 8 Güvenlik İpucu - Haberler - indir.com

Android Telefonlar için 8 Güvenlik İpucu

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-30 00:00:00
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Donanım

24-27 Şubat tarihlerinde mobil cihazlardaki güvenlik konusunun gündeme geleceği Barcelona Dünya Mobil Kongresi (GSMA) öncesinde ESET, güvenlik tehditlerinin yoğun olarak görüldüğü Android cihazlar için kullanıcılara yönelik 8 güvenlik ipucunu açıkladı.

Açıklamada yer alan maddeleri aşağıdan okuyabilir ve Android telefonunuz ile tabletinizin güvenliği için gerekli olan önlemleri alabilirsiniz.

1- Ekranınızı mutlaka kilitleyin!

Mobil cihazlarda en temel güvenlik önlemlerinin başında gelen ekran kilitleme özelliğini aktif etmek için cihazınızı kullanmaya başlamadan önce Ayarlar > Güvenlik > Ekran Kilitleme menüsünü kullanabilirsiniz. Sizin için önemli olan uygulamaları hem ekran kilidi hem de PIN oluşturarak 2 kere kilitleyebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olması için geliştirilmiş olan App Lock uygulamasını sitemizden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

2- İşiniz için kişisel telefonunuzu kullanacaksanız, öncelikle bilgi işlem yetkiliniz ile görüşmelisiniz!

Özellikle özel sektörde çalışan kişilerin, iş için kendi kişisel telefonlarını kullanımı yaygınlaştıkça ciddi risklerde hem kişiler hem de şirketler için ciddi riskler oluşturmaktadır. Telefonun 'gönderilmiş' kutusunda bulunan masum bir mail iletisi bile sanal suçluların şirket ağına girmelerine kapı açabilir. Bu nedenden dolayı da konu ile ilgili olarak mutlaka bilgi işlem yetkilisi ya da bu konuda hizmet alınan kişiden yardım alınması gerekmektedir.

3- Cihazınız kaybolduysa panik yapmayın!

Eğer gittiğiniz bir yerde cihazınızı unuttuysanız ya da bir hırsız tarafından çalındıysa bu gibi konularda Google'ın sunduğu Android Device Manager ve antivirüs yazılımı üreticilerinin geliştirdiği araçlardan yardım alabilirsiniz. ESET'în geliştirdiği ve Anti-Theft uygulaması olarak yayınladığı Mobile Security bu konudaki en iyi uygulamalardan birisi olmasının yanı sıra oldukça iyi güvenlik çözümleri sunuyor. Cihazınız çekmeceye düşmüş olsa bile bu uygulama sayesinde bulabilirsiniz. Ayrıca cihazınızın sessiz konumdayken bile çalmasını sağlayan uygulama uzaktan kilitleme ve harita üzerinde yer tespiti gibi olanakları da sunmaktadır.

4- Önemli ve hassas bilgilerinizi akıllı telefonunuzda ya da taşınabilir SD kartlarda saklamayın!

Kişisel güvenliğiniz için sahip olduğunuz kredi kartı bilgileri veya pasaportunuzun fotoğrafı gibi verileri kesinlikle telefonunuzda ya da SD kartta barındırmayın. Eğer bunu yaparsanız saldırganların bilgilerinize ulaşması kolay olacaktır.

5- İndirdiğiniz her uygulamanın izin penceresini mutlaka okuyun!

Çoğu kullanıcı için sıkıcı gibi görünen Android uygulama izinleri penceresi aslında sisteminizi güvende tutmak için en önemli yoldur. Zararlı uygulamalar, cihazınızda bulunan bilgilere ulaşmak için ya da Android fonksiyonlarını 'ağ iletişimini okumak' veya 'SMS mesajlarına erişmek' gibi bilginiz dışında kontrol izni isterler. Eğer indirdiğiniz herhangi bir uygulamada uzun bir izin listesi var ise işte o zaman çok dikkatli olmanız gerekir.

6- Bankacılık uygulamalarını kesinlikle URL kullanarak indirmeyin!

Hem mobil mağazalarda hem de web ortamında son yıllarda ortaya çıkan sahte bankacılık uygulamalarında bulunan ve Android cihazları hedef alan Truva atları ciddi sorunlara yol açmaktadır. Zararlı ve kötü amaca hizmet etmesi için tasarlanmış olan uygulamalar, sahte banka sitelerinden mesaj göndererek kullanıcıların çeşitli uygulamaları cihazlarına indirmelerini sağlamaya çalışıyorlar. Ancak unutmamanız gereken bir konu var. Bankalar hiçbir zaman müşterilerine URL aracılığı ile uygulama sağlamazlar. Güvende olmak ve banka hesabınızda paradan olmak istemiyorsanız bankacılık uygulamalarını Google Play'den indirmelisiniz.

7- Telefonunuzdan ödeme yaparken mutlaka NFC sistemini kullanın!

Yeni Android cihazları, telefon ile ödeme yapılması için NFC çipi yani 'yakın alan iletişimi' bulundurdukları gibi bazı ülkelerde bulunan mağazalar bununla ilgili ödeme sistemlerini de kullanmaktadırlar. ESET araştırmacıları, bu konuda yaptıkları araştırma sonucunda 'Bankalara yönelik her yeni teknoloji bilgisayar saldırıları için potansiyel hedeftir' tespitini yaparak, bu teknoloji için kullanıcıların bankadan doğru bilgi almasını veya direkt olarak NFC sistemi ile ödeme yapılmasını öneriyorlar.

8- Mutlaka Güvenlik Yazılımı Kullanın!

ESET verilerine göre Android telefonlara yönelik geliştirilen kötü amaçlı yazılımlar son bir yılda yüzde 63 oranında artış göstermiştir. Bunun yanında fiziksel hırsızlıkların da artış gösterdiğini belirten ESET, bilgisayarınızı koruduğunuz gibi, akıllı telefonunuz içinde mobil güvenlik (Mobil Security) yazılımlarını kullanmanızı tavsiye ediyor.

ESET'in hem mobil cihazlar hem de PC platformları için geliştirdiği güvenlik çözümü yazılımlarını sitemizden indirebilirsiniz.





PAYLAŞ