Android L Sürümü Android 5.0 Lollipop Tanıtıldı - Haberler - indir.com

Android L Sürümü Android 5.0 Lollipop Tanıtıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 49 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-30 00:00:00
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Donanım

İlk olarak Haziran ayında düzenlenen Google I/O etkinliğinde duyurusu yapılan Android L işletim sistemi sürümü Android 5.0 Lollipop olarak resmen tanıtıldı. Yeni sistemle gelen en büyük yeniliklerden birisi ise Material Design adlı tasarım dili oldu.

Daha sadeleştirilmiş ve renkli bir tasarıma geçiş yapan Android 5.0'in Material Design görselliği haricinde, sistemin daha hızlı tepki vermesi ve daha akıcı kullanım imkanı sunması da önemli bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Ekrana göre şekil alan yapısıyla ön plana çıkan Google'ın yeni tasarım anlayışı Material Design, tablet üzerinde daha çok ayrıntıya yer veren arayüz imkanı sunduğu gibi akıllı telefonlarda detayları kırparak gösterebiliyor.

Android 5.0 Lollipop

Enerji tüketiminin daha verimli kullanılabileceği Android 5.0 ayrıca 64-bit desteğini de resmen hayata geçirdi. Bu özellikle birlikte Nexus 9, Desire 820 ve Desire 510 gibi 64-bit işlemciye sahip olan cihazlar gözle görülür bir performans artışı sağlayacak.

Bildirim konusunda da yenilikler sunan Android 5.0, kilit ekranı bildirimlerini interaktif olarak sunacak. Heads Up adı verilen bir özellikle ana ekran üzerinde yüzen pencere biçiminde bildirimler gösterebilecek.

Yeni Android sürümünde arama özelliği daha da geliştirilmiş ve güçlü bir hal almış durumda. Google hizmetlerinde yapılan aktiviteleri kullanıcılara hatırlatan arama özelliği, ayrıca arama esnasında önerilerde bulunabildiği gibi tahminlerde yapabiliyor.

Bazı menü değişikliklerinin de göz çarptığı Android 5.0'da son kullanılan uygulamalar menüsü, sadece son kullanılan uygulamaları değil son kullanılan Chrome sekmelerini de sıralayabiliyor.

Android 5.0 Lollipop

90-120 dakika daha bataryayı idare ettirerek enerji tasarrufu yapabilen Project Volta adlı yeni bir konsepti de sunan Android sürümünde ayrıca Bluetooth 4.1 desteği bulunuyor. Sadece ana cihaz tarafından yönetilebilen ve akıllı saat gibi istemciyle cihazlar arasında bağlantı kurabilen destekle cihazların birbirini yönetmeleri de kolaylaşıyor. Bluetooth 4.1 desteğini Galaxy Note 4 gibi cihazlar aktif olarak kullanabilecek.

Olmazsa olmazlardan güvenlik konusunda ciddi iyileştirmelere gidilen Android 5.0 sürümünde Bluetooth bağlantılı onaylanmış akıllı saatler, kilit ekranına şifre girmeden ya da ekranda desen çizmeden açılabilecek. Herhangi bir çevre biriminin algılanmadığı durumlarda ise şifre ve desen kilidi kullanılabilecek.

Nexus 6 ve Nexus 9 modellerine ön yüklü olarak gelecek olan Android 5.0 Lollipop, önümüzdeki aylarda Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7, Nexus 10, Google Play Edition cihazları, Moto X, Moto G versiyonlarının yanı sıra Moto E modellerine güncelleme olarak yüklenecek.





PAYLAŞ