Android 7.1.1'in sonu geliyor - Haberler - indir.com

Android 7.1.1'in sonu geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 26 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-09 16:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Akıllı Telefonlar

Sertifika otoritesi olarak adlandırılan Let's Encrypt, bugün paylaşmış olduğu bir yazıda kullanmış oldukları kök sertifikanın geçerlilik hakkını yitireceğini, kendi kök sertifikalarını kullanmaya başlayacaklarını dile getirdi. Geçerliliğini yitirme sebepleri ise Android 7.1.1 öncesi işletim sistemleri tarafından güvenilir sayılmamasından kaynaklıdır. Güncel bir sertifika otoritesi çıkış yaptığı zaman şaşırtıcı bir ikilemle karşılaşılıyor. Söz konusu bu sertifikanın insanlara faydalı olabilmesi için kök sertifikasının çeşitli işletim sistemleri ve tarayıcılar tarafından güvenilir olması gerekiyor. Fakat işletim sistemlerinin ve tarayıcıların yeni kök sertifikaya güvenmesi uzun zaman alabiliyor. 

Sertifika otoritesi Let's Ensctpt, bu sorunun üstesinden farklı bir çözümle gelmişti. Otorite, söz konusu bu yeni sertifikanın hızla cihazlara yayılması için güvenilir olarak değerlendirilen bir başka sertifikadan çapraz imza istemişti. Şirketin çapraz imzaya sağladığı diğer bir otorite IdenTrust'tı. Ancak şirketin bağımlı olduğu DST Eoot X3 kök sertifikası artık zamanını yitirmeye başladı. 

Nokia 6 İçin Android 7.1.1 Nougat Güncellemesi YayınlandıNokia 6 İçin Android 7.1.1 Nougat Güncellemesi Yayınlandı

Let's Encrypt'in kendi sertifikasına geçiyor

Let's Encrypt'nin kendi sertifikasına geçiyor olması Android kullanıcılarını üzecek gibi gözüküyor. Bugün içerisinde Let's Encrypt tarafından paylaşılmış olan yazıda otorite, IdenTrust'ın DST Root X3 kök sertifikasının 1 Eylül 2021 tarihi itibariyle süresini dolduracağı açıklandı. Yani bu kök sertifika, söz konusu tarih itibariyle cihazlar tarafından artık desteklenmeyecek. Fakat Let's Encrypt, kendi sertifikalarını kullanacaklarını dile getirdi. Let's Encrypt kendi kök sertifikaları olan ISRG Root X1'ı kullandıklarını belirtiyor olsa da ortada büyük bir sorun bulunuyor. ISRG Root X1 kök sertifikası, 2016 yılından bu yana güncellenmeyen yazılımlar tarafından desteklenmiyordu. Bu yazılım listesi arasında ise Android 7.1.1 Nougat'dan önceki Android sürümleri de yer alıyor.

Güvenli sitelere erişim sona erdi

Android 7.1.1'den önceki Android sürümleri ISRG Root X1'ı güvenilir saymadığından dolayı bu sürümlere sahip olan Android cihazlar pek çok güvenilir internet sitesine erişimi son buldu. Kullanıcılar için erişim sağlamanın tek bir yolu var ancak Let's Encrypt ortağı Mozilla'nın Firefox tarayıcısı olacak. Let's Encrypt tarafından açıklamalara göre Google Play'de Android kullanıcılarının %33,8'lik kısmı Android 7.1 ve çok daha eski sürümleri kullanıyor. Sizler de bu sürümlere sahip bir akıllı telefon kullanıyorsanız sitelere erişim sağlamak için biraz daha fazla uğraşmanız veya yeni bir akıllı telefon almanız gerekecek.


Moto Z Play Android 7.1.1 Güncellemesine KavuşuyorMoto Z Play Android 7.1.1 Güncellemesine Kavuşuyor
Nokia 6'nın Android 7.1.1 Güncellemesi Alacağı AçıklandıNokia 6'nın Android 7.1.1 Güncellemesi Alacağı Açıklandı
Moto X Play Android 7.1.1 GüncellemesiMoto X Play Android 7.1.1 Güncellemesi

PAYLAŞ