Zoom, Facebook'a verileri gönderen kodu kaldırdı


Video konferans yazılımı olan Zoom cuma günü yayınladığı güncelleme ile iOS uygulamasında belirli veri parçalarını Facebook'a iletmesini engelledi. Uygulamanın bir anakart analizinin, bir kullanıcının uygulamayı açması ile saat dilimini, şehir bilgilerini ve cihaz ile ilgili ayrıntılı bilgileri sosyal ağ platformu olan Facebook'a gönderiyordu.

Zoom Facebook tarafından erişim sağlanan verilere ilişkin olarak şu açıklamada bulundu:

Zoom, kullanıcılarını oldukça dikkate alır ve bu konu şirket yönetimi için ön plandadır. Başlangıç olarak kullanıcılarımıza platformumuza erişim sağlamak için bir kolay yol sunarak Facebook SDK ile yani "Facebook ile Giriş Yap" özelliğini sunuyoruz. Fakat yakın zamanda Facebook'un gereksiz cihaz verilerini de topladığının farkına vardık.

 Bir SDK ya da yazılım geliştirme kiti, geliştirici kişilerin belirli özellikleri kendi uygulamalarına aktarmak için kullandıkları kod paketidir. SDK'nın kullanılıyor olması, bazı verilerin üçüncü taraflara rıza dışında gönderilmesine sebep olabiliyor. 

Bir iOS araştırmacısı olan Guardian'ın kurucusu Will Strafach, Zoom uygulamasının Facebook'a veri gönderdiğine dair edindiği bulguları şu açıklama ile doğruladı:

Facebook SDK tarafınca toplanan veriler kişisel kullanıcı bilgilerini içermiyor. Kişisel bilgiler yerine mobil işletim sistemi türü ve sürümü, cihaz saat dilimi, cihaz işletim sistemi, cihaz modeli, ekran boyutu ve işlemci çekirdeği gibi kullanıcıların cihazları hakkında bilgiler içeriyor.

Cuma günü yayınlanan güncelleme bildirisinde "Yenilikler" başlığı altında yer alan notlarla birlikte Zoom iOS uygulama güncellemesi, "Facebook Girişinde İyileştirmeler" yazıyor. Güncelleme yapıldı ve Facebook tarafından veri alınmadığı doğrulandı.

Zoom tarafından yapılan bir diğer açıklama ise şu şekilde: 

Facebook SDK'sını sistem üzerinden kaldıracağız. Kullanıcıların tarayıcılar üzerinden yeniden Facebook ile giriş yapabilmelerini sağlamak için bu özelliği yeniden yapılandıracağız. Kullanıcıların bu değişikleri kullanabilmesi için kullanılabilir hale geldikten sonra uygulamamızı en son sürümüne güncelleme yapması gerekecek.