Xiaomi Avrupa'da Apple'ın tahtını elinden aldı!


Bu yılın 2. Çeyreği henüz yeni geçmesine rağmen bu seneyle alakalı pek çok rapor yayımlanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Counterpoint Research’ün yayımladığı verilere göre Xiaomi Avrupa pazarında Apple’ın yerine geçmeyi başardı.

Çin merkezli teknoloji şirketleri son iki sene de önemli bir büyüme gösterdi. Oppo, Realme ve Vivo’nun yanı sıra Xiaomi’de son dönemin parlayan markalarından bir tanesi.  Counterpoint Research’ün raporda bunu gözler önüne seriyor.

Xiaomi 2020 ilk çeyrek geliriyle beklentileri aştı

Xiaomi’nin dünya genelinde hızlı bir yükseliş yakaladığını söylemek yanlış olmaz. Hatta şirket Apple’ın en güçlü olduğu pazarlardan Avrupa pazarında Apple’ı geride bırakarak 2. Sıraya yerleşmeyi başardı. Açıklanan verilere göre Nisan 2021 itibariyle Avrupa’da Apple yüzde 20 pazar payında kalırken, Xiaomi pazar payını yüzde 21’e çıkararak Apple’ı üçüncü sıraya düşürdü. Avrupa pazarının lideri ise Samsung oldu. Samsung, yüzde 35 gibi devasa bir pazar payıyla hala Avrupa’daki en güçlü akıllı telefon üreticisi konumunda. Listenin 4. Sırasında ise Oppo yer alıyor. Ancak Oppo’nun ilk 3’te yer alan diğer rakiplerine yetişebilmesi için önünde daha uzun bir yol var. Yine de yıllık büyüme rakamlarına şirketin yıllık bazda yüzde 314 oranında büyüme gösterdiğini görüyoruz.

Listenin en dikkat çeken isimlerinden biri ise OnePlus. Şirket yıllık bazda yüzde 749 gibi oldukça şaşırtıcı bir oranla Avrupa’nın en büyük 5. akıllı telefon üreticisi oldu. OnePlus Avrupa pazar payında yalnızca yüzde 2’lik bir paya sahip olsa da yükselme hızı oldukça etkileyici. Samsung’un yıllık bazda büyüme oranı ise yüzde 80 gibi fena olmayan bir rakamla devam ediyor. Ancak şirketin rakiplerinin hızlı büyüyüşünü göz önüne alırsak Samsung ve Apple ilerleyen zamanlarda tahtından olabilir gibi duruyor.

Çinli tüketicilerin tercihi ne?

Verilere göre Çin’deki akıllı telefon pazarı, geçtiğimiz çeyreğe göre yüzde 5 oranında büyümüş. Tabi bunda Çin’de pandeminin etkilerinin oldukça azalması da büyük bir etmen. Çin’de, realme’nin ardından Oppo, Xiaomi ve Vivo en hızlı büyüyen markalar arasında. Bu markalar, geçtiğimiz senenin son çeyreğine kıyasla satışlarını sırasıyla yüzde 42, yüzde 35, yüzde 25 oranında artırdılar.

Huawei ise Amerikan ambargolarıyla başa çıkmaya çalıştığı süreçte zor dönemlerden geçiyor. Bu süreçte “Premium” sektörüne yoğunlaşan şirketin satışları yüzde 33 düşmüş durumda.

realme, Oppo, Xiaomi ve Vivo gibi şirketlerin yükselişinde en etkili olan modeller ise fiyat performans cihazları. Birçok modelin hem 5G, hem de 4G versiyonlarına sahip olması tüketicilerin ihtiyaçlarına göre seçim yapabilmesini sağlıyor.

Counterpoint Research tarafından açıklanan verilere göre Apple, geçen yılın son çeyreğine oranla 2021’in ilk çeyreğinde Çin’deki satış rakamlarında minik bir düşüş yaşamış durumda. Bu her ne kadar kulağa az bir rakam gibi gelse de, şirketin rakiplerinin hızlı büyüyüşü Apple için diğer pazarlarda olduğu gibi Çin pazarında da bir tehlike oluşturuyor.