TikTok mahkeme kararıyla yasağı durdurmaya çalışıyor


Son dönemin hızla büyüyen sosyal medya uygulaması TikTok, Trump hükumetinin engelleme hamlelerine karşı mahkeme yolu ile bir tedbir talebinde bulundu. Tedbir, 27 Eylül tarihine kadar Çin dışı bir firmaya satışı gerçekleşmez ise Amerika operasyonları engellenecek olan uygulamanın Apple ve Google mağazalarından kaldırılmasını önlemek üzere alınıyor.

TikTok mahkeme kararıyla yasağı durdurmaya çalışıyor

Trump hükumeti, Çinli haberleşme ve sosyal medya uygulamaları  WeChat ve TikTok için ulusal güvenliği tehdit ettiklerini gerekçe göstererek geçtiğimiz aylarda kararnameler yayınlamış, iki firmanın da Çin dışında bir kuruluşa satılmaması halinde yasaklanacağını duyurmuştu. Söz konusu talep için 27 Eylül tarihi son tarih olarak belirlenirken, TikTok tarafından yürütmeyi durdurmak için karşı bir hamle geldi.

The Verge’nin haberine göre firma, Columbia bölge mahkemesine yapmış olduğu başvuruda, yasağın ifade özgürlüğüne darbe vuracağını savundu. Böylelikle de uygulamanın Google ve Apple mağazalarından kaldırılmasına yönelik kararı engelleyecek bir karara imza atılmış oldu. Ayrıca söz konusu talebin TikTok’u ByteDance bünyesinden ayırmaya yönelik bir girişime hitap ettiğinin altı çizilirken, uygulamanın Pekin’e veri sağladığı iddiaları da bir kez daha reddedildi.

Başkan Trump, başlangıçta ByteDance’ın TikTok’u elinden çıkarması için 15 Eylül tarihine kadar süre vermişti. Ardından da hem Apple hem de Google’a 20 Eylül tarihine kadar uygulamayı yasaklama emri getirmişti. Ancak Trump, Oracle ile imzalanan geçici anlaşmanın sonrasında süreyi uzatma kararı almıştı.

Öte yandan ByteDance’ın TikTok’un kontrolünü başka bir şirkete verip vermeyeceği henüz belli değil. Zira Çin hükumeti geçtiğimiz günlerde TikTok’un başka bir firmanın eline geçmesindense tamamen ortadan kalkmasını istediğine yönelik açıklamalar yapmıştı.