Linux işletim sistemi global pazara açılıyor


Küresel Linux işletim sistemi pazarı üzerine gerçekleştirilen bir pazar araştırmasına göre Linux pazarı, dünya çapında bir büyümeye imza atıyor. Araştırma sırasında birçok ülkede Linux kullanımı ile ilgili veriler harmanlandı.

Popüler işletim sistemleri arasında yer almıyor olsa da Linux'un oldukça çok sayıda kullanıcısı mevcut. Kullanıcılarının büyük bir kısmı da kurumlar ve firmalardan meydana geliyor. Bu işletim sistemi, yeni yapılan bir araştırmaya göre dünya çapında sahibi olduğu pazarını büyütmeye devam ediyor. 

Gerçekleştirilen araştırma sonucunda ortaya çıkan 150 sayfalık rapor doğrultusunda Linux'un rakiplerine karşı avantajları, dezavantajları, pazardaki konumu ve pazar payındaki değişimler göz önüne serildi.

Linux’un stratejileri sonuç veriyor

Linux, şu anda gerçekleşebilecek olan ithalat ve ihracat düzenlemelerinden etkilenebilecek bir konumda bulunuyor olsa da küresel anlamda pazarını büyütme başarısını gösterdi. Raporda incelenen Linux kullanıcısı şirketler profilleri, finans, ürün portfolyosu, yatırım planlaması gibi alanlarda ele alındı. Ayrıca firmaların pazarlama ve işletme stratejileri de raporda etkili oldu. 

Ölçülebilir veriler dikkate alındığında raporda coğrafi, son kullanıcı, Linux türü ve uygulamaları, pazarlara özel analizler, satış rakamları, elde edilen cirolar ve kazançlar, Linux işletim sistemlerinin pazar payı ve büyüme oranları, yıldan yıla değişen satış rakamları ve satış hacmi gibi veriler yer aldı.

Araştırmaya Türkiye de dahil

Araştırma toplamda 5 farklı bölgede gerçekleştirilmiş olup Türkiye de dahil toplam 25 ülke yer aldı. Ülkelerin tam listesi ise şu şekilde oldu:

Araştırmaya göre Linux’un küresel anlamdaki rakipleri IBM, Ubuntu Linux, Linux Mint, Elementary OS, openSUSE, Fedora Linux, Arch Linux, Debian, Manjaro oldu. Gelecek 5 yıl için beklenen büyüme rakamları açıklanmadı, firma bu bilgiyi gizli tutmayı tercih etti.