iPhone X mi yoksa Galaxy Note 9 mu? İşte beklenen karşılaştırma


Galaxy Note 9 modelinin tanıtılması ile birlikte telefon karşılaştırmaları da yapılmaya başlandı. İşte merak edilen iPhone X - Galaxy Note 9 karşılaştırması.

9 Ağustos’ta yapılan tanıtım ile birlikte duyurulan Galaxy Note 9, günün en önemli konularından birisi durumunda. Telefon her açıdan ele alınırken piyasada popüler diğer telefonlarla da karşılaştırılıyor. Sizler için iPhone X ile Galaxy Note 9’u karşı karşıya getirdik. İşte iki cihazın birbirine karşı üstünlükleri ve dezavantajları.

Tasarım ve ekran

Çentik iki cihaz arasındaki belirleyici farklardan birisi olurken ekran boyutu da yine iki cihaz arasında oldukça farklı. 6.4 inç ile gelen Galaxy Note 9’un aksine Apple 5.8 inçlik ekranı ile bu konuda bir adım geride. Ekran gövde oranında Apple’a karşı üstünlüğü bulunan Samsung, yeni cihazında da bu durumu korumayı başarıyor. iPhone X ise bu kriterlere uyan tek Apple modeli.

İki cihaz arasındaki çözünürlüğe bakıldığında ise iPhone X 1125 x 2436 piksel, Galaxy Note9 ise 1440 x 2960 piksel. Bu açıdan da Galaxy Note 9 bir puan. Ekran bölümünde değinilmesi gereken en önemli detay ise iPhone X’te kullanılan ekran panelinin Samsung üretimi olması.

Kullanıcı ara yüzü, performans

İki cihaz arasında işletim sistemi açısından ciddi bir fark bulunuyor. Apple kendi geliştirdiği iOS’u kullanırken Samsung bu konuda Google’a bağlı kalmış durumda. İki işletim sisteminin karşılaştırılması Galaxy Note 9 ile iPhone X karşılaştırmasından çok farklı bir durum olduğu için genel hatları ile telefonların kullanım ve performans deneyimlerine odaklanıyoruz. Galaxy Note 9 için en dikkat çeken nokta kuşkusuz daha da geliştirilen S Pen. Selfie çubuğundan uzaktan kumandaya kadar her işe yarayan S Pen, Galaxy Note 9’un bu konuda avantaj yakalamasını sağlıyor. Üstelik Bixby ile güçlendirilen yeni model bu konuda iPhone X’e göre bir adım önde duruyor. S Pen eski serilerinden ayrılarak batarya ile geldiği için bağımsız olarak da kullanılabiliyor. Samsung DeX desteği de bulunan Galaxy Note 9, bu bakımdan bilgisayara dönüşmesiyle de yine iPhone X’i bu özelliği ile gölgede bırakıyor.

Teknik açıdan bakıldığında ise Galaxy Note9, 6GB ve 8GB bellek, Snapdragon 845 ve Exynos 9810 ile desteklenmiş durumda. iPhone X ise A11 Bionic ile geliyor ve bu işlemci hem Snapdragon 845 hem de Exynos 9810’a göre biraz geride kalmış durumda.

Kamera

Kamerada ilk olarak teknik detaylara bakmak gerekirken Galaxy Note 9, 12 MP, f/2.4 diyafram açıklığı ve 12 MP, f/1.5 diyafram açıklığı ile çift kamera ile geliyor. iPhone X ise 12 MP çift sensör desteği almış durumda kameralara farklı özellikler ekleyen Apple, bir kamera ile 2x optik yakınlaştırma yapabilirken bir diğeri ile telefoto yapabiliyor. Bu açıdan Apple netlik ve yakınlaştırma konusunda bir adım önde. Samsung’un ise ışığın yetersiz olduğu ortamlarda ön planda olması bekleniyor. Bu konuda yapılacak çekimler üzerinden karşılaştırma yapmak çok daha yerinde olacak.

Fiyat

Cihazların fiyat açısından karşılaştırılmasında ise Türkiye için durum biraz kritik. Zira artan kurlar nedeniyle fiyatlar en yüksek seviyelere çıkmış durumda. Apple, kur etkisi ile birlikte 64 GB 7.499 TL, 256 GB ise 8.599 TL etiket fiyatına sahip. Yeni çıkan Note9’da ise 6GB RAM ve 128 GB hafıza 6.499 TL, 8 GB RAM ve 512 GB hafıza ise 7.499 TL.  Fiyatlara bakıldığında Samsung, Apple’a göre daha ekonomik.

Depolama

Fotoğraf, video çekmek, uygulamalar ve yüksek boyutlu oyunlar göz önünde bulundurulduğunda yüksek performanslı iki telefon için depolama alanı kuşkusuz önemli. 8GB’lık Note 9 versiyonunda 512GB’lık depolama alanına ek olarak microSD desteği ile 512GB daha genişleme sağlanabiliyor. Böylece 1TB gibi dev bir depolama alanı Note 9’de mevcut. Apple’da ise 256 GB’lık bir seçenek mevcut ve microSD kart desteği bulunmuyor. Eğer alan sizin için önemliyse Note 9 tek seçenek.

Tasarım

Tasarımda iki telefon için de kullanım kolaylığı rahatlıkla söylenebilir. Note 9 161.9 x 76.4 x 8.8mm ölçülerinde ve 201 gram ağırlığında. iPhone X ise 143.6 x 70.9 x 7.7mm ölçülerinde ve 174 gram ağırlığında. Büyüklük ve ağırlık noktasında Note 9 yarışta bu aşamada geri kalıyor. Fakat bu açığı ekran kalitesi ve boyutu ile kapatmış durumda.

Batarya

Galaxy Note 9 4.000mAh gibi çok güçlü bir seçim sunarken Apple buna karşılık olarak 2.716mAh kapasite ile karşılık veriyor

Sonuç

DeX ve S Pen gibi ek özellikleri ile Apple’a karşı ciddi fark atan Note 9, diğer özelliklerde Apple’a karşı biraz geride duruyor. Eğer sizin için DeX ve S Pen çok gerekli ve cazip değilse iPhone X ile hem iOS deneyimi hem de iPhone ayrıcalıklarını yaşayabilirsiniz. Ekonomik bir seçimde ise ilk seçenek Note 9.